Politic

Victimele protestelor din 7 aprilie 2009, comemorate în fața Parlamentului

Victimele revoltei din 7 aprilie 2009 au fost comemorate, astăzi, în fața Parlamentului. Cei prezenți au păstrat un minut de reculegere în memoria tinerilor care și-au pierdut viața în urma protestelor pentru libertate și democrație. Evenimentul a fost organizat de jurnalistul Ion Terguță. Acesta a acuzat guvernarea că ar fi „acaparat instituțiile statului și presa” și ar „intimida opoziția”. Afirmațiile au fost catalogate de purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, drept „aberații politice”.

„După 16 ani, am senzația că istoria se repetă și sunt sigur că și voi simțiți la fel. Nu e exact în aceeași formă, dar cu aceleași tipare. Regimul autoritar al comuniștilor a fost înlocuit cu unul nou, clientelar și la fel de autoritar, condus acum de Partidul Acțiune și Solidaritate”, a spus jurnalistul Ion Terguță, fost membru al PLDM.

Adriana Vlas, reprezentanta PAS, a respins acuzațiile: „Trăim într-un stat în care oricine are dreptul la protest și nu este arestat sau intimidat pentru aceasta. Pentru asta am luptat toți”.

La manifestația din scuarul Legislativului a venit și Iurie Crăciuneanu, din Cahul. Acum 16 ani, alături de sute de tineri, el a ieșit în stradă pentru a protesta, spune azi, împotriva regimului comunist „care încălca libertățile fundamentale și falsifica alegerile”.

„Am protestat. Din păcate, guvernarea de atunci, acționând în stilul său KGB-ist, a trimis trupele de poliție asupra noastră. Cu toate scuzele pentru polițiștii de astăzi, poate ei nu mai sunt așa, dar atunci exact așa erau: s-au purtat cu noi într-un mod mizerabil, dur și neomenesc”, a declarat Crăciuneanu.

Acesta povestește că a fost maltratat și intimidat, ca mulți alți protestatari, și că a urmat un drum anevoios prin instanțe și instituții ale statului, de la Cahul la Chișinău. „Au urmat sute de drumuri – la procuraturi, la poliție, la judecăți”.

Motivația de a ieși în stradă, spune el, a fost generată de „lipsa libertății de exprimare, corupție și sărăcie extremă”. Potrivit acestuia, 7 aprilie rămâne o zi simbolică: „Este ziua libertății. Libertatea pe care am dorit-o atât de mult și pe care ne-o dorim și în continuare. Atât timp cât suntem limitați în libertăți, vom continua să avem dorința de a reacționa împotriva celor care abuzează de putere”.

Și fostul prim-ministru Vlad Filat susține că, la 16 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, multe dintre revendicările tinerilor rămân actuale, iar promisiunile de atunci nu au fost pe deplin îndeplinite. Într-un discurs public în fața Legislativului, acesta a criticat regimul comunist de la acea vreme și a cerut autorităților actuale să dea curs promisiunii de edificare a Monumentului Libertății și finalizării dosarului „7 aprilie”.

Astăzi, se împlinesc 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009, o zi care a marcat istoria Republicii Moldova. Deși a trecut peste un deceniu și jumătate, evenimentele rămân învăluite în controverse, iar victimele continuă să aștepte dreptate. Nicio persoană nu se află în detenție pentru abuzurile comise atunci, iar ancheta penală este, în continuare, în desfășurare.

Într-un răspuns pentru Teleradio-Moldova, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că urmărirea penală este activă în dosarul nr. 2009038033, care include mai multe cauze conexate ce vizează evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale și din apropierea Parlamentului și Guvernului.

„A fost efectuat și se efectuează în continuare un volum mare de acțiuni de urmărire penală, au fost audiați martori, efectuate confruntări, ridicări, măsuri speciale de investigații, în vederea stabilirii tuturor datelor și aflării adevărului pe caz. În prezent, urmărirea penală pe acest dosar este în curs de desfășurare”, precizează procurorii, menționând că alte detalii nu pot fi făcute publice din cauza protecției datelor și a confidențialității anchetei.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult