Justiția rămâne punctul slab, dar reformele sunt recunoscute în toată Uniunea Europeană - oficial

Republica Moldova a făcut pași importanți spre integrarea europeană, iar eforturile autorităților de la Chișinău sunt recunoscute de toate țările Uniunii Europene. Totuși, reforma justiției rămâne una dintre cele mai mari provocări. Declarațiile au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, într-un interviu pentru agenția IPN.
„Este evident că justiția rămâne veriga slabă. Nu ascundem acest lucru și nici nu ne-am dorit vreodată să o facem”, a declarat Popșoi. El a menționat că deși o parte dintre judecătorii și procurorii corupți au fost eliminați din sistem, mai există persoane care sabotează evaluările externe și reformele.
Vicepremierul recunoaște că oamenii sunt nemulțumiți pentru că nu au fost suficiente condamnări, iar acest lucru este reproșat tot mai des. „Rezultatele de până acum ne obligă să intervenim mai hotărât. Cetățenii trebuie să vadă dreptate, nu scuze și eschivări”, a subliniat Popșoi.
Deschiderea negocierilor cu UE, așteptată în a doua jumătate a anului
Guvernul își propune să deschidă primele capitole de negociere cu Uniunea Europeană în a doua jumătate a anului 2025, iar scopul este ca procesul să fie finalizat până în 2029.
„Ne dorim ca în a doua parte a acestui an, în timpul președinției poloneze, să deschidem primele capitole de negocieri. Tocmai am discutat acest lucru cu ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski. La fel, omologul meu din Danemarca – țară care va prelua președinția în semestrul al doilea – a confirmat sprijinul lor”, a declarat Popșoi, specificând că obiectivul este aderarea în 2029 sau cel târziu în 2030.
El a menționat că progresele în armonizarea legislației europene sunt vizibile, dar recunoaște că sunt și domenii în care procesul trenează. „Suntem ambițioși, dar și realiști. Preferăm să promitem mai puțin și să livrăm mai mult – acesta este principiul nostru de la început”, a spus oficialul.
Securitatea energetică
În paralel cu reformele din justiție și administrație, autoritățile susțin că R. Moldova a reușit să își consolideze reziliența în fața crizelor, mai ales în domeniul energetic. „Ca societate, am devenit mai puternici, mai rezilienți, mai ales în ce privește securitatea energetică. Ne-am diversificat sursele de energie și nu mai suntem la cheremul Kremlinului. Am întărit securitatea informațională și cea cibernetică – domenii esențiale astăzi. Am făcut progrese și în controlul spațiului aerian”, a afirmat Mihai Popșoi.
Amintim că Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. La doar câteva luni distanță, pe 23 iunie 2022, țara a obținut statutul de candidat la aderare, iar pe 25 iunie 2024 a fost lansată oficial etapa negocierilor, prin organizarea primei Conferințe Interguvernamentale UE–Republica Moldova.