Evenimentele din 7 aprilie 2009 între „revoltă populară” și „lovitură de stat”

Protestele din 7 aprilie 2009 rămân învăluite în controverse, chiar și la 16 ani distanță. Jurnalista Alina Radu consideră că acele evenimente au fost „o revoltă a tinerei generații”, care visa la un viitor european și la înlăturarea regimului opresiv comunist. Pe de altă parte, Vladimir Voronin, pe atunci președinte al țării și lider al formațiunii politice ce deținea majoritatea parlamentară, caracterizează protestele drept o „lovitură de stat” planificată de grupuri politice interne și forțe occidentale.
Regimul autoritar și lipsa de reforme, în ciuda presiunii interne, au fost factori determinanți pentru izbucnirea violențelor, acum 16 ani, a declarat jurnalista Alina Radu în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT”, de la Moldova 1.
Nu puteai să plătești sau să aduci cu forța atâtea sute de mii de tineri. Veneau grupuri și facultăți întregi. Era foarte clar că vin tinerii să lupte pentru un viitor al lor. În societate se discuta despre o agendă europeană și pro-românească. A fost un proces natural de revoltă a societății.
Jurnalista susține că vina politică pentru violențele din 7 aprilie 2009 și tortura la care au fost supuși tinerii din țară o poartă regimul comunist, aflat la conducea în acea perioadă. Jurnalista avertizează că Republica Moldova rămâne vulnerabilă în fața influenței rusești și îndeamnă cetățenii să apere în continuare valorile democrației.
Trebuie să fim conștienți. Pe deoparte, să facem presiuni asupra politicienilor proeuropeni ca să fie integri și transparenți, dar pe de altă parte, să demascăm modul în care Rusia influențează politica de aici, cumpărând voturi și organizând deturnări de procese democratice.
Într-o postare video, fostul președinte Vladimir Voronin respinge acuzațiile. Potrivit lui, protestele din 2009 au fost o „lovitură de stat”, planificată de grupuri politice interne și forțe externe pentru o schimbarea puterii, conform unor tactici care ar fi fost dezvoltate în Occident. Liderul comuniștilor susține că evenimentele din acea perioadă au dus la „pierderea suveranității țării și la instaurarea unei dictaturi oligarhice”, iar corupția, migrația masivă și distrugerea instituțiilor ar fi direct legate de aceste schimbări.
Putem spune cu deplină încredere că acum 16 ani Republica Moldova a pornit pe calea abandonării principiilor legale, a restrângerii libertăților democratice și a eliminării propriei suveranități.
Amintim că protestele pașnice din 2009 au început pe 6 aprilie, a doua zi după alegerile parlamentare. Motivul a fost suspiciunea că alegerile ar fi fost fraudate. Comuniștii obținuseră majoritatea și aveau toate voturile necesare pentru a forma Guvernul și a alege șeful statului, numit în acea perioadă de Legislativ. Protestele au continuat și pe 7 aprilie, când au avut loc ciocniri cu poliția, iar sediile Președinției și Parlamentului au fost incendiate și parțial distruse.
Mii de oameni, în mare parte tineri și studenți, au ieșit atunci pe străzile Chișinăului nemulțumiți că Vladimir Voronin și comuniștii se vor afla la guvernare încă patru ani. Zeci de tineri au fost reținuți, iar mulți au fost maltratați în comisariate. Valeriu Boboc a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către forțele de ordine. Zeci de victime așteaptă să li se facă dreptate. Ancheta penală este, în continuare, în desfășurare. Nicio persoană nu se află în detenție pentru abuzurile comise. Detalii - AICI.