Marșul femeilor rome la Chișinău: o manifestație pentru drepturi egale și incluziune în societate, în fața discriminării persistente
Zeci de persoane au cerut în cadrul unui marș desfășurat la Chișinău drepturi egale pentru romi și au pledat pentru o incluziune mai largă în societate a reprezentanților acestei etnii. Purtând pancarte, participanții la manifestație, în special, femei rome, au mers prin centrul capitalei pentru a-și revendica drepturile și a semnala provocările cu care se confruntă. Printre acestea se numără accesul egal la educație, locuri de muncă și servicii de sănătate.
Femeile s-au oprit în fața Parlamentului, unde au ținut discursuri. Elvira Dangoi are 24 de ani și povestește că s-a confruntat cu bullying-ul în școală din cauza culorii pielii.
„Am venit să comunic autorităților mesajul de pe pancarta mea care spune așa: Dragi autorități, nu blamați cultura și mă refer la cultura romă, pentru incapacitatea voastră de a nu lua acțiuni. Am avut situații când eram mică, bullying-ul școlar din cauza tenului, chiar acum câteva luni în magazin mi s-a cerut să arăt buzunarele pentru că am furat ceva. Fiind în troleibuz, o femeie a spus: Uite, paraziții societății, nu merg la muncă, dar vor drepturi egale."
Participantele la marș au cerut respectarea drepturilor lor fundamentale, acces egal la educație, locuri de muncă și servicii de sănătate, precum și combaterea discriminării și a stereotipurilor negative care le vizează.



„Sunt momente în care sunt discriminări, dar încercăm să dovedim că suntem egali în fața Domnului. Când mergem prin magazine, școli, deja intrăm în magazine, stau cu ochii pe noi, sunt discriminări.";
„Eu trăiesc cu o femeie romă de 23 de ani și îi stimez. Cea mai mare problemă la ei e discriminarea, culoarea pielii.";
„Noi drepturi nu avem deloc, dacă e rom, lasă-l acolo că e rom sau mai știu cum acolo spun ei. Când te duci să te primească la lucru, spun că ești rom, nu avem valoare să ne primească la lucru."
Potrivit organizatorilor, fenomenul discriminării încă persistă și se manifestă în toate domeniile, fiind o problemă continuă ce necesită atenție și acțiune.
„Este un apel către solidaritate, către egalitate, este un apel că și femeile rome contează. Este important ca inclusiv politicile publice să fie cât mai inclusive și cât mai adaptate pentru comunitatea femeilor rome. Din păcate, toate rapoartele care există realizate de către toate instituțiile naționale, dar și internaționale arată că fenomenul discriminării mai există.", a menționat președinta Platormei Femeilor Rome „Romni" din Moldova, Elena Sârbu.
„Romii se confruntă în continuare cu problema discriminării și anume la angajarea în câmpul muncii, accesul la educație de calitate și accesul la ceea ce semnifică oportunități egale. Acest marș a adunat tineri romi, femei rome pentru a demonstra și a reitera ferm că incluziunea romilor trebuie să fie numai cu romi.", a declarat Ion Bucur, mediator comunitar.


Potrivit datelor preliminare ale recensământului populației din anul trecut, în Republica Moldova locuiesc aproape zece mii de etnici romi. Marșul Femeilor Rome este organizat în Republica Moldova pentru al cincilea an consecutiv de către Platforma Femeilor Rome „Romni” și UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Suediei.