Instrucțiuni militare pentru rezerviști: Exerciții de pregătire la poligonul Bulboaca
Aproximativ 100 de rezerviști ai Forțelor Armate participă la instrucțiuni militare. Miercuri, aceștia au efectuat exerciții colective, precum țintirea la distanță, evacuarea răniților de pe câmpul de luptă la poligonul de la Bulboaca. Pentru rezerviști, aceste antrenamente sunt programate o dată la cinci ani, oferind posibilitatea reîmprospătării abilităților și cunoștințelor necesare în situații de urgență.
Nicolae Antoci are 23 de ani. A absolvit catedra militară la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun", în gradul de ofițer. În cadrul exercițiilor, el a avut misiunea de a transmite informația către alte unități militare și de a menține legătura în timpul misiunilor.
„La misiunile de instruire, eu sunt ca operator de transmisie, transmisionist, transmit informația. Sunt destul de importante pentru militari, le practicăm aici, la poligonul de la Bulboaca, sunt destul de intersante, utile, aflăm ceva nou."
Valeriu Gherciu a efectuat serviciul militar între anii 1995-1999 la Academia de Poliție „Ștefan Cel Mare". A venit benevol la instruiri pentru a-și reîmprospăta cunoștințele.
„Exercițiile tactice îmi plac. Acțiuni de atac, de apărare, toate acțiunile legate de tehnica militară. La moment, țin în mână o armă pentru lunetiști. E o armă cu precizie înaltă, care se folosește la nimicirea capacității vii a inamicului."
Valeriu a arătat și cum se dezasamblează arma.
„Efectuăm controlul camerei cartușe să nu fie cartușe în cameră. Scoatem capacul, închizătorul, îl decuplăm."

„Acest exercițiu constă în depistarea amplasării plutonului. Fiecare are rolul său. Eu sunt soldat. În cazul meu, trebuie să păzesc un front anumit din partea unde stau. Am învățat tehnica îmbarcarea, debarcarea, am învățat staționarea, apoi marșul.";
„Eu sunt felcer și ofer primul ajutor. E tare bun pentru soldați, pentru că am fost cu câțiva ani în urmă și acum ne aducem aminte."


Rezerviștii s-au antrenat și în țintirea la distanță.
„Aici avem placa. Aici avem auto-proiectarea, coordonatele de ochire. De aici, țintim și deja schimbăm mortiera la stânga și la dreapta."

Militarii au mai efectuat diverse exerciții, precum acordarea primului ajutor, deplasarea prin marș și evacuarea răniților de pe câmp.
„Ei își reamintesc practicile care au fost însușite când au fost militari în termen sau când au făcut catedra militară. Aceasta este o campanie organică care constă din trei plutoane de infanterie și un pluton de aruncătoare de bombe. La instruirea colectivă care este a doua zi se fac instruiri în cadrul plutoanelor", a menționat Vitalie Crăciun, locotenent-colonel.
„Componența Armatei Naționale este constituită din forțele active și rezerva forțelor armate. Aici, am antrenat rezerviștii forțelor armate, adică pe cei care au făcut serviciul militar și cei care au făcut studiile la catedrele militare și periodic, în funcție de cum sunt plasați, în ce categorii, în rezerva forțelor armate, sunt chemați la convocări", a declarat Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării al Republicii Moldova.


Instruirile durează cinci zile și au loc în conformitate cu cerințele Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și cu Planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2025 și are ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor, precum și familiarizarea acestora cu tehnica și armamentul din dotarea Armatei Naționale.