Viitorii polițiști vor recunoaște mai rapid semnele infracțiunii
Tehnologii interactive pentru conștientizarea traficului de ființe umane. Studenții de la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” vor putea înțelege mai bine acest fenomen, datorită proiectului „EscapeVan”, implementat cu sprijinul Țărilor de Jos. Mai exact, este vorba de o rulotă dotată cu sistem de lumini, sunete și efecte video care reflectă istoriile reale ale victimelor traficului de persoane. Astfel, viitorii polițiști vor învăța să recunoască mai rapid semnele infracțiunii.
Remorca imită un apartament în care o persoană răpită este blocată în grupul sanitar. Studenții, în cel mult 20 de minute, trebuie să găsească două coduri ca să deschidă ușa și să elibereze victima.
Studenții Academiei de Poliție spun că s-au descurcat foarte bine, pentru că au lucrat în echipă:
Mi-a trezit un pic de frică, pentru că pe fundal era o muzică înspăimântătoare. Noi ne-am descurcat în opt minute. Trebuie, în primul rând, să fii vigilent, curajos.
Este o experiență foarte bună pentru noi, pentru studenți. Studentul își dezvoltă logica, ceva nou, ceva interesant.
Cred că lucrul în echipă este cel mai important. În primul rând, trebuie să avem mai multe lecții practice.
Potrivit conducerii Academiei, până acum, astfel de lecții practice erau doar imaginare.
„Poate fi folosită și în cazul traficului de droguri, poate fi folosită și în cazul traficului de copii, poate fi folosit și pentru exerciții legate de percheziții”, a menționat Iurie Odagiu, prim-prorector la Academia de Poliție.
„Avem peste o sută de victime. Practic, anual avem 150-170 de victime. Printre ele, cu regret, sunt și victime copii, cei care sunt exploatați, în mare parte, sexual. Avem și victime exploatate prin muncă, copii, și la cerșit”, a precizat Vitalie Pșenicinîi, șeful Centrului pentru combaterea traficului de persoane.
„În Țările de Jos, precum și în alte țări din vestul Europei, vedem uneori victime din Republica Moldova și este important să prevenim fenomenul ca să nu ajungă nimeni în așa situații”, susține Fred Duijn, ambasadorul Țărilor de Jos.
Remorca a fost donată de Fundația Reshape, cu sprijinul financiar din partea Poliției și Guvernului Țărilor de Jos.
