Politic

Dorin Recean: Moscova pregătește alternative pentru a putea influența politicul de la Chișinău

Moscova pregătește alternative pentru a putea influența politicul de la Chișinău să stopeze sau să inverseze parcursul european al Republicii Moldova, a declarat premierul Dorin Recean, într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro la Antalya Diplomacy Forum. Potrivit șefului Guvernului, alegerile din toamna anului 2025 sunt „critice și foarte importante” pentru țara noastră.

Având în vedere experiența exercițiilor electorale de anul trecut – referendum și prezidențiale – ne-am pregătit pentru a face față acestor atacuri hibride. Ne așteptăm să fie la o scară mult mai mare pentru că și mizele sunt mult mai mari”, a mai adăugat șeful Guvernului de la Chișinău.

Guvernul se pregătește pentru o amplificare a atacurilor hibride, dar contează pe sprijinul partenerilor occidentali, în special al României, susține premierul. „Este foarte important ca România să fie o democrație stabilă și proeuropeană în așa fel încât să ne ajutăm reciproc și să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană.

Șeful Executivului a mai menționat că alegerea strategică a Republicii Moldova este una foarte clară: să devină membru al marii familii europene. „Pentru asta muncim pentru ca până la sfârșitul acestei decade, mă refer către 2028, să putem deja să semnăm tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Este un termen foarte ambițios”, a spus el.

Întrebat despre riscurile legate de regiunea transnistreană, acesta a spus că „obiectivul cel mai important al Rusiei este să-și consolideze prezența militară în stânga Nistrului într-o nouă arhitectură de securitate europeană”, a avertizat Recean, menționând că forțele militare din regiune sunt slăbite și că Moscova dorește o „administrație prietenoasă” la Chișinău care să permită reîntărirea prezenței militare ruse.

​Viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova sunt cruciale pentru direcția geopolitică a țării, susțin experții. Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, scrutinul din toamnă va determina dacă țara noastră își va continua parcursul european sau va reveni în sfera de influență rusă, într-un context politic polarizat între aceste două opțiuni. ​

În același timp, expertul Ion Tăbârță atrage atenția asupra rolului formațiunilor proeuropene extraparlamentare, inclusiv al celor unioniste, care au fost marginalizate în ultimii ani. El subliniază necesitatea unei cooperări între aceste partide pentru a consolida frontul proeuropean și a preveni o eventuală coaliție guvernamentală cu politici anti-europene.


Amintim că mandatul actualei legislaturi va expira pe 26 iulie 2025, la exact patru ani de când a fost constituită. Iar alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în maxim trei luni, adică cel târziu pe 26 octombrie, așa cum prevede Codul electoral. Decizia privind data exactă a alegerilor va fi luată de Parlamentul în exercițiu, cu cel puțin 70 de zile înainte de scrutin.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult