Justiție

CSM are un nou membru. Cine este Natalia Bondarenco

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are un nou membru. Este vorba de judecătoarea Natalia Bondarenco, de la Curtea de Apel Sud. Aceasta a fost aleasă pentru un mandat de șase ani, cu votul a 155 de magistrați, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 11 aprilie.

Natalia Bondarenco activează în sistem din anul 2000. În iulie 2007, a fost numită prin transfer la Curtea de Apel Cahul. Judecătoarea a promovat evaluarea externă și a făcut uz de dreptul său refuzând publicarea deciziei Comisiei Vetting, scrie IPN.

Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase magistrați sunt aleși prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor. Este vorba despre patru judecători din instanțele de fond, unul de la nivelul instanțelor de apel și unul de la Curtea Supremă de Justiție. De asemenea, din CSM fac parte șase non-judecători, desemnați de Parlament. După numirea Nataliei Bondarenco, CSM este în componență deplină.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a remarcat că, în ciuda faptului că 54 de judecători au plecat din funcții în 2024, CSM a reușit să mențină funcționalitatea sistemului.

În 2024, instanțele noastre au soluționat peste 225 mii de cauze. Este o cifră care vorbește de la sine despre dăruirea și responsabilitatea sistemului. Consiliul Superior al Magistraturii a avut un rol esențial în acest proces. Am organizat concursuri transparente, am activat Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor și Colegiul disciplinar.

Șefa statului, care a participat la Adunarea Generală a Judecătorilor, a ținut un discurs în care a vorbit despre reformele din justiție, despre rezultatele evaluării externe extraordinare a judecătorilor și despre importanța unei justiții funcționale pentru parcursul european al Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale, președinta a menționat că obiectivul comun al tuturor este restabilirea încrederii în justiție, care nu poate fi impusă doar prin lege, dar trebuie câștigată zi de zi, prin fapte, prin hotărâri corecte, prin comportament.

Referindu-se la evaluarea externă extraordinară, Maia Sandu a menționat că procesul, deși complex și uneori dificil, a fost necesar pentru a asigura o schimbare reală în sistemul judecătoresc. Președinta a mai spus că pentru a duce la bun sfârșit reforma justiției, pe lângă voința politică și sprijinul partenerilor internaționali, țara noastră mai are nevoie de angajamentul moral și profesional al tuturor celor implicați în actul de justiție.

Celelalte două subiecte de pe agenda Adunării - aprobarea Regulamentului privind funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și aprobarea modificărilor și completărilor aduse Codului de etică și de conduită profesională al judecătorului, nu au fost examinate din motiv că în sală au rămas doar 121 de judecători. În consecință, Adunarea a fost suspendată.

Citește mai mult