Regional

Echipamente de ultimă generație și economii la energie la Școala Profesională din Leova, datorită fondurilor UE

Peste 500 de elevi și profesori de la Școala Profesională din Leova se bucură de condiții mult mai bune de învățământ, grație unui proiect susținut de programul EU4Moldova. Sălile de clasă au fost modernizate, iar instituția a fost dotată cu tehnologie de ultimă oră, inclusiv table interactive și laptopuri. De asemenea, au fost achiziționate echipamente specifice domeniilor profesionale, cum ar fi semănători, mașini de cusut și rezervoare pentru fermentare, iar instalarea panourilor solare aduce economii semnificative la facturile de energie.

Elevii care își fac studiile la Școala Profesională din Leova spun că acum au parte de condiții moderne, dar și de echipamente performante, cu ajutorul cărora își pot desfășura lecțiile practice. Andrian care studiază de un an spune că a învățat deja toate tehnicile bucătăriei.

„Eu studiez aici primul an abia. Am pregătit cartofi fierți cu pește care se servesc cu smântână”, a spus Andrian Ciobanu, elev.

„Noi, ca maiștri, ne străduim să punem în practică ceea ce se cere pe piață, dar avem nevoie de utilaje mult mai performante”, a spus Corina Botnar, maistru instructor la Școala Profesională din Leova.

Cu tehnică modernă a fost dotat și atelierul unde își fac practica viitorii mecanizatori.

„Noi suntem aici pentru a face diagnosticarea geometriei roților și sunt diferite mașini moderne care trebuie diagnosticate”, a relatat Andrian Zotea, elev.

„Aici avem standul 3D care verifică automobilele. Aici avem elevatorul care fixează automobilul și începem să facem reglarea geometriei roților la toate tipurile de automobile”, a explicat Vladimir Casapu, profesor.

Instituția a beneficiat și de un proiect pentru aprovizionarea cu apă și canalizare în valoare de 72 de mii de euro și pentru modernizat blocul, iar în viitorul apropiat se prevede renovarea unui alt bloc de studii.

„În urma acestui proiect a fost renovat blocul de studii numărul trei cu un acoperiș nou, pe care au fost montate 222 de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 96 de kilowatt-oră”, a spus Grigore Florea, director al Școlii Profesionale Leova.

În cadrul proiectului EU4Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, instituția a beneficiat de 222 de mii de euro pentru modernizarea blocului de studii, de 72 de mii de euro - pentru aprovizionarea cu apă și canalizare și speră să mai atragă mijloace financiare pentru renovarea fațadei clădirii. La Școala Profesională din Leova, peste 500 de studenți își fac studiile la șapte specialități.

Ecaterina  Terzi

Ecaterina Terzi

Autor

Citește mai mult