Maia Sandu afirmă că reforma justiției este în mare parte realizată, dar critică lipsa progreselor la Procuratura Anticorupție

Cea mai mare parte a reformei justiției a fost deja realizată. Majoritatea judecătorilor au trecut prin procesul de evaluare a integrității etice și financiare, iar acum ar trebui să se vadă și rezultatele muncii lor, a declarat președinta Maia Sandu, într-un nou episod al propriului podcast.
Dacă vorbim despre evaluarea integrității în cazul judecătorilor, majoritatea au trecut deja prin acest proces. Acesta este un rezultat bun. Și asta înseamnă că ar trebui să vedem deja și rezultatul muncii acestor judecători.
În ceea ce privește procuratura, șefa statului susține că procesul de vetting este abia la început, iar rezultatele în lupta cu corupția întârzie să apară. Sandu a criticat lipsa progreselor în curățarea Procuraturii Anticorupție și a menționat direct eșecul fostei conduceri de la PA.
Singurul lucru pe care l-am cerut întotdeauna de la toată lumea sunt rezultatele luptei împotriva corupției. Aceasta nu este doar cererea mea, ci și ceea ce cer cetățenii țării noastre. Din păcate, doamna Dragalin nu a reușit să curețe procuratura, deși a promis că va face acest lucru, nu a putut și, pe de altă parte, nu a susținut procesul de vetting.
În contextul ultimelor informații apărute în spațiul public, referitor la anumite liste cu persoane care urmau să fie evaluate de Comisia de Vetting, Maia Sandu a ținut să precizeze că nu au existat niciodată discuții despre cine ar putea sau nu să treacă evaluarea. Potrivit ei, au fost discuții legate de riscurile de blocaj în activitatea Procuraturii Anticorupție.
A fost o conversație în care mi s-a spus că Procuratura Anticorupție nu va putea funcționa din cauza vetting-ului, că totul va fi blocat, inclusiv cazurile grave de corupție. Și atunci a existat o propunere ca evaluarea să înceapă cu acei oameni care lucrează la cazuri serioase. Dar nu a existat niciodată nicio discuție despre rezultate. Din nou, problema este că au fost foarte puține rezultate. Și problemă este că curățarea Procuraturii Anticorupție nu s-a realizat în toți acești ani. Desigur, procesul nu a fost oprit, el trebuie să fie dus până la capăt. Dacă ar fi fost curățată, nu am mai avea o procuratură în care să lucreze oamenii lui Șor.
Amintim că, în această săptămână, o scrisoare, pretins semnată de Veronica Dragalin, a fost publicată de experta anticorupție Cristina Ciubotaru. În document, Dragalin susține că atât Maia Sandu, cât și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu procurorii care ar trebui să promoveze vetting-ul. Ea ar fi refuzat, invocând riscul unei utilizări politice a listei. După apariția scrisorii, Președinția a calificat acuzațiile drept false și regretabile, reiterând că scopul vetting-ului este eliminarea corupției și promovarea integrității în sistemul de justiție. Și prim-ministrul Dorin Recean a respins acuzațiile. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, afirmațiile Veronicăi Dragalin constituie o „minciună gravă”.