Social

Subvențiile stimulează modernizarea viticulturii în Republica Moldova

Subvențiile joacă un rol decisiv în modernizarea viticulturii, un sector care face Republica Moldova cunoscută pe piața mondială, datorită vinurilor ce obțin tot mai multe medalii. Sprijinul financiar oferit de parteneri internaționali, dar și de stat, le permite viticultorilor să investească în plantații de calitate și să achiziționeze tehnologii avansate. Anul acesta, statul oferă subvenții în valoare de 300 de mii de lei pentru fiecare hectar plantat cu viță-de-vie de soiuri autohtone.

La o vinărie din raionul Ialoveni, investițiile au vizat modernizarea fluxului de producție a vinului, procurarea de echipamente performante și crearea unui spațiu de degustare cu priveliști spectaculoase spre podgorie. Investițiile au fost mari, dar și subvențiile obținute de la stat au fost pe măsură, în valoare de 5 milioane de lei.

„Cu ajutorul subvențiilor au fost achiziționați butași, sistemul de suport, la fel și tehnica agricolă mai performantă pentru tăierea lăstarilor verzi, care contribuie la formarea strugurilor de calitate”, a spus Sergiu Suvac, vinificator.

De subvenții în valoare de cinci milioane de lei a beneficiat și o altă vinărie, care a reușit să facă un salt considerabil în ceea ce privește tehnologizarea proceselor vinicole și creșterea eficienței. La fel, antreprenorul a reușit să atragă și turiști datorită acestor investiții.

„Subvențiile pe care le-am obținut au avut o răsfrângere mare asupra puterii de investiții sau reinvestiții mai departe. Când ieși cu un produs nou pe piață, ai nevoie să fie competitiv, calitatea trebuie să fie extrem de înaltă, iar pentru asta în fiecare an este nevoie de investiții masive”, a relatat Ion Mereuță, vinificator.

Pentru a beneficia de sprijin financiar din partea statului, dosarele pot fi depuse la AIPA, atât la etapa de idee de proiect, cât și pe parcurs, la diferite etape de implementare a proiectului de investiții.

„Prerogativa Guvernului este de a spori suprafața de plantații viticole din Republica Moldova. Echipamentul, tehnica, lucrarea solului, dronele de asemenea sunt eligibile pentru a fi subvenționate”, a precizat Diana Coșalîc, director adjunct AIPA.

Programele de subvenționare finanțate de stat vizează întreg lanțul de producție: de la cultivare - la păstrare, până la procesare și comercializare. În anul 2023, 65 de fermieri au înființat plantații viticole, iar în anul 2024 - 71 de fermieri, numărul fiind în creștere.

Valeria Tăbîrță

Valeria Tăbîrță

Autor

Citește mai mult