Amenințările de securitate la adresa Republicii Moldova, dar și din regiune, discutate de președinta Maia Sandu și înalți oficiali europeni, la München
Amenințările de securitate la adresa Republicii Moldova, dar și din regiune, continuarea agendei de reforme și avansarea parcursului european al țării, în pofida crizelor, au fost discutate de președinta țării, Maia Sandu, cu înalți oficiali europeni, în marja Conferinței de Securitate de la München.
În cea de-a doua zi a Conferinței de Securitate, care are loc în perioada 17-19 februarie în Germania, președinta Maia Sandu a avut o serie de întrevederi cu înalți oficiali europeni. Despre situația de securitate și amenințările la adresa Republicii Moldova, șefa statului a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas și premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre.
În cadrul întrevederii cu Ursul von der Leyen, președinta Maia Sandu a dat asigurări noul Guvern de la Chișinău este „ferm angajat să continue procesul de reforme și să realizeze agenda Republicii Moldova de aderare la UE”.
La München, Maia Sandu a discutat cu prim-ministra Estoniei despre eforturile comune care pot fi întreprinse pentru a combate războiul hibrid, în special atacurile cibernetice, campaniile de dezinformare și propagandă care subminează democrația în țările noastre.
„Războiul din Ucraina afectează direct Republica Moldova, îndeosebi în sfera energetică, însă reușim să facem față acestor provocări cu ajutorul partenerilor noștri”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook după întrevederea cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, căruia i-a mulțumit în special pentru sprijinul acordat de către țara sa prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, ajutor care a ajuns la cetățenii Republicii Moldova direct în facturi, sub formă de compensații.
Totodată, la München, șefa statului s-a întâlnit cu omologul său finlandez, Sauli Niinistö, cu care a discutat despre multiplele provocări de securitate de pe continentul european, dar și despre cele pe care le întâmpină țara noastră.
„Mi-am exprimat interesul de a avea o colaborare bilaterală mai strânsă și i-am mulțumit domnului președinte pentru sprijinirea agendei de reforme democratice a țării noastre și a acțiunilor noastre în domeniul integrării europene, asumate odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, a mai scris președinta Maia Sandu.
În perioada 17-19 februarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la Conferința de Securitate de la München, alături de 45 de șefi de state și de guverne din toată lumea, precum și de peste 70 de miniștri.