Mărturii din timpul foametei, adunate în cartea Larisei Turea, au fost povestite la Orhei

Mărturii din timpul foametei, istoriile celor care au supraviețuit, adunate în „Cartea Foametei” de Larisa Turea, au fost povestite elevilor din raionul Orhei. Evenimentul a avut loc la Casa-muzeu „Alexandru Donici” din satul Donici. Mărturiile oamenilor de atunci au fost redate de actorii care au jucat în spectacolul „1946”.
Vitalia Grigoriu, actriță la Teatrul „Luceafărul”, joacă în spectacolul „1946”, inspirat din „Cartea Foametei”, scrisă de Larisa Turea.
„Propunerea a venit de la Slava Sambriș, regizorul spectacolului și directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”. Înainte de o vacanță, ne-a oferit această carte și a spus să citim și să venim în toamnă cu impresii. Am vrea să ajungem la cât mai multă lume cu acest spectacol”, a declarat Vitalia Grigoriu.
În „Cartea Foametei” sunt adunate 200 de mărturii ale oamenilor care au supraviețuit foametei. Larisa Turea spune că a fost o muncă titanică pentru a aduna toate aceste istorii cutremurătoare.
„A fost o carte grea. Am lucrat 40 de ani la ea. S-a lucrat foarte greu, deoarece, de cele mai multe ori, plângeam împreună cu cei care îmi povesteau. În carte sunt și maturi, copii, diferite profesii, de la nord, la sud”, a menționat jurnalista Larisa Turea.
Elevii au subliniat că subiectul foametei este unul important și trebuie studiat pentru a înțelege mai bine acea perioadă:
„Însuși impactul acestui subiect este destul de emoționant. Este important ca tânăra generație să fie informată despre aceasta ca să nu se mai repete”.;
„Într-adevăr, tânăra generație trebuie să cunoască aceste lucruri, deoarece nu în zadar s-au petrecut, ele ne-au învățat multe lecții de viață”;
„Am învățat detaliat această temă. Consider că e o temă emoționantă atât pentru poporul nostru, cât și pentru celelalte popoare care au avut de suferit”.
Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947 este marcată pe teritoriul Republicii Moldova în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie. Potrivit datelor prezentate de Agenția Națională a Arhivelor, în doar câteva luni au decedat de foame peste 123 de mii de persoane, ceea ce constituie în jur de cinci procente din populația de atunci a RSSM.