Politic

Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas: Alegerile din septembrie, decisive pentru viitorul Republicii Moldova

Imagine-simbol
Sursa: Imagine-simbol

Sprijinul larg al cetățenilor pentru aderarea la Uniunea Europeană oferă o perspectivă optimistă privind continuarea parcursului european al Republicii Moldova, după alegerile parlamentare din toamnă, susține vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Moldova, înaltul reprezentant al UE a declarat că scrutinul din septembrie este decisiv pentru viitorul țării, iar alegerea direcției țării le revine în totalitate cetățenilor.

Desigur, alegerile pentru țară, pentru cetățeni, sunt importante. Anume cetățenii sunt cei care trebuie să ia o decizie – care trebuie să fie viitorul țării, care urmează să fie parcursul țării. Alegerile întotdeauna reprezintă o perioadă destul de turbulentă. Ce am înțeles eu, din ceea ce am citit, este că mai multe sondaje demonstrează că sprijinul general pentru aderarea la Uniunea Europeană este foarte înalt în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că și partidele politice reflectă, probabil, aceste sondaje. Deci, acest lucru înseamnă că sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană va continua”.

Aderarea la Uniunea Europeană aduce prosperitate cetățenilor, susține șefa diplomației europene, Kaja Kallas. Ea a oferit exemplul Estoniei, țara sa natală, unde integrarea în blocul comunitar a dus la o creștere economică accelerată.

Pot să judec din propriul exemplu, din exemplul Estoniei. Aderarea la UE aduce întotdeauna prosperitate. Extinderea este ca o mașină de convergență. Ca să menționez și niște cifre concrete. Cu patru ani înainte de a adera la Uniunea Europeană, mă refer la Estonia, PIB-ul țării per locuitor reprezenta doar 5% din media Uniunii Europene. În momentul când am aderat, era mai înalt, iar acum reprezintă 90% din media europeană. Ce am vrut să vă spun este că Uniunea Europeană aduce prosperitate pentru cetățeni. Din acest motiv este în beneficiul și interesul cetățenilor.

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne pe 28 septembrie pentru a-și alege noul Parlament. Scrutinul are loc într-un moment-cheie pentru viitorul Republicii Moldova, la aproape un an după ce, în urma referendumului din 20 octombrie 2024, moldovenii au decis – cu o majoritate de 50,38% – modificarea Constituției în vederea aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

O delegație a Comisiei pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, aflată recent într-o vizită la Chișinău, a avertizat asupra riscurilor de interferență externă în procesul electoral. Oficialii europeni au anunțat că, la fel ca în scrutinele precedente, observatori internaționali vor monitoriza alegerile parlamentare din toamnă pentru a asigura desfășurarea lor liberă și corectă.

CITEȘTE ȘI:

Citește mai mult