Donald Trump: „Crimeea va rămâne cu Rusia”

Donald Trump a declarat pentru revista „Time” că el este singurul președinte american sub conducerea cărui pacea în Ucraina este posibilă. Potrivit lui Trump, el este capabil să ajungă la un acord atât cu Vladimir Putin, cât și cu Vladimir Zelenski. Liderul de la Casa Albă a menționat că Putin ar dori să „ia totul”, adică să ocupe complet Ucraina, dar SUA intenționează să caute un acord diplomatic pe care ambele părți să îl accepte. În cadrul discuției, Trump a argumentat de ce „Crimeea va rămâne cu Rusia”. O parte semnificativă a interviului publicat vineri președintele american a dedicat-o problemei încetării războiului din Ucraina și condițiilor unui posibil acord de pace cu Rusia, relatează Radio Svoboda.
Liderul american a catalogat drept o „glumă” și o „exagerare” afirmația sa, făcută în mod repetat în timpul campaniei electorale din 2024, potrivit căreia, dacă va fi ales, va „pune capăt războiului în 24 de ore”. În același timp, Donald Trump a subliniat că nu renunță la intenția sa de a pune capăt războiului, deși nu a oferit un termen specific.
El a opinat că peninsula Crimeea va „rămâne cu Rusia” deoarece oamenii de acolo „vorbesc în mare parte limba rusă”, iar Ucraina a pierdut acest teritoriu în timpul președinției lui Barack Obama - pe care Trump l-a învinuit în mod repetat în timpul interviului pentru transformarea situației din Ucraina la mijlocul anilor 2010 într-un război. Liderul de la Casa Albă a reiterat că „acest război nu ar fi trebuit să aibă loc”.
Potrivit lui Trump, Ucraina nu are nicio șansă de a adera la NATO, iar însăși dorința sa de a face acest lucru a fost unul dintre motivele războiului. „Dacă acest subiect nu ar fi fost abordat, ar fi existat o șansă mult mai mare de a evita [războiul]”, a afirmat președintele american.
Declarațiile lui Donald Trump vin la două zile de la discuțiile organizate la Londra pentru un posibil armistițiu în Ucraina care s-au încheiat fără un rezultat concret. Întâlnirea din 23 aprilie care urma să aducă la aceeași masă oficiali de rang înalt din SUA, Ucraina, Marea Britanie, Franța și Germania, a fost afectată de retrageri de ultim moment și de propuneri considerate inacceptabile de partea ucraineană.
Condițiile SUA au fost respinse categoric de Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că „nu există nimic de discutat” dacă planul presupune cedarea de teritorii, ceea ce ar contraveni Constituției Ucrainei.
Amintim că negocierile dintre Rusia și Ucraina pentru încetarea războiului au cunoscut mai multe etape, cu implicarea SUA, Uniunii Europene, Turciei și Marii Britanii, însă progresele au fost limitate și marcate de tensiuni.
Sub administrația Trump, SUA au preluat un rol mai activ în eforturile de mediere, propunând armistiții temporare și întâlniri directe cu liderii ruși. Totuși, condițiile impuse de Kremlin - în special recunoașterea teritoriilor ocupate și impunerea neutralității Ucrainei - au fost respinse de autoritățile de la Kiev.
Două documente consultate de Reuters arată clar diferențele: americanii vor recunoașterea unor teritorii ocupate de Rusia și ridicarea sancțiunilor, în timp ce Ucraina și partenerii săi europeni cer garanții ferme de securitate, despăgubiri și refuză orice recunoaștere a pierderii de teritoriu.
CITEȘTE ȘI:
- Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la unele teritorii pentru pace, afirmă primarul Kievului
- Rusia va rămâne o amenințare pe termen lung, chiar și după războiul din Ucraina, avertizează Mark Rutte
- Ce s-a întâmplat la Londra? Discuțiile privind pacea în Ucraina s-au încheiat fără rezultat; divergențe între oficiali europeni și americani
- Reacții internaționale la recentul atac asupra Ucrainei: „Rusia - adevăratul obstacol în calea păcii”