Regional

Satul Măgdăcești, conectat la rețelele centralizate de apă și canalizare

Aproape 90 la sută din gospodăriile satului Măgdăcești din raionul Criuleni beneficiază de servicii de apă și canalizare. Acest lucru a devenit posibil grație unui amplu proiect de infrastructură, implementat pe parcursul ultimilor 10 ani. Valoarea investiției este de 33 de milioane de lei, dintre care peste 28 de milioane de lei au fost alocate din bugetul de stat, iar alte peste 4 milioane și jumătate - din bugetul localității.

Aproape 90 la sută din gospodăriile satului Măgdăcești din raionul Criuleni sunt conectate la rețelele centralizate de apă și canalizare. Acest lucru a devenit posibil ca urmare a unui amplu proiect de infrastructură, implementat pe parcursul ultimilor 10 ani. Valoarea investiției este de 33 de milioane de lei, dintre care peste 28 de milioane de lei au fost alocate din bugetul de stat, iar alte peste 4 milioane și jumătate - din bugetul localității.

1400 de familii din Măgdăcești pot spune acum că au condiții ca la oraș. Silvia Guzun are 66 de ani. Până în urmă cu un an, femeia își lua apă de la fântână. Canalizarea însă era o mare problemă.

„Era foarte greu. Nici nu visam să avem tot în casă și apă caldă și canalizare”, spune Silvia Guzun.

Și alți săteni își aduc aminte cât de greu le era înainte.

„Când am venit primii ani în sat erau copiii mici îi aducem la grădiniță, numai fântână în drum, acum în ultimii ani la noi a apărut canalizarea, avem apă bună la robinet”.

„ Au trecut 10 ani, avem canalizare, avem apeduct, avem brigadă care se ocupă de strângerea deșeurilor, mai puține boli, înainte fiecare arunca apa la poartă unde cădea, acum tot se duce în canalizare”.

În total, în cadrul proiectului, la Măgdăcești au fost construiți 3 km de apeduct, 31 km de rețele de canalizare, o stație de epurare și trei stații de pompare. Pentru aceste lucrări, din Fondul Ecologic Național au fost alocate peste 28 milioane de lei, iar contribuția localității a fost de 4,6 milioane de lei. Infrastructura modernă a făcut ca, în ultimul deceniu, numărul de locuitori ai satului practic să se dubleze - de la 3600 la 7000 de persoane.

„Satul Măgdăcești, este un sat tânăr, fiecare gospodărie dispune de 6 ari de pământ: era groapa pentru blocul sanitar de la baie și era fântâna, la câțiva metri și era necesar de construit rețele de canalizare. În anul 2012 au început lucrările și în toamna aceasta avem procesul verbal de terminare a lucrărilor”, declară primarul satului Măgdăcești, Liuba Cojocaru.

Din cele 1600 de gospodării din Măgdăcești, doar 200 nu sunt în prezent conectate la rețelele centralizate de apeduct și canalizare

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult