Externe

România, între două direcții: Simion și Dan. Turul 2, o alegere geopolitică – avertizează analiștii

Alegerile prezidențiale din România au intrat într-o etapă decisivă, după un prim tur marcat de ascensiunea candidatului AUR, George Simion, și calificarea surprinzătoare a independentului Nicușor Dan. Analiștii politici atrag atenția că miza turului doi depășește granițele României, iar rezultatul final ar putea influența relația țării cu Uniunea Europeană și NATO. Participarea scăzută la vot, rolul diasporei și opțiunile alegătorilor din Republica Moldova sunt elemente-cheie care vor conta în confruntarea decisivă din 18 mai.

Cristian Pîrvulescu: R. Moldova l-a ajutat pe Nicușor Dan, dar nu decisiv

Victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale din România nu este una surprinzătoare, totuși rezultatul a fost peste așteptări. Dacă acesta va deveni președinte, România va deveni o problemă pentru Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute pentru Teleradio Moldova de către analistul politic de la București, Cristian Pîrvulescu.

Electoratul din Republica Moldova s-a adaptat destul de ușor ultimelor evoluții în politica din România, deoarece viziunile au fost formate din informațiile publicate de presa de opoziție de peste Prut, care l-a susținut în mod tacit, dar evident pe Nicușor Dan. Nici pe Elena Lasconi nu au cunoscut-o foarte bine, dar au votat împotriva PSD-ului, a mai menționat politologul.

Moldovenii au jucat un rol important, dar nu determinant, în victoria lui Nicușor Dan, pentru că diferența a fost mai mare decât numărul de voturi pe care le-a primit din Moldova. Putem spune că moldovenii și de data asta, ca și la 24 noiembrie, au avut rolul lor în calificarea adversarului PSD, al Alianței de Guvernare, în turul al 2-la. Dacă asta va fi până la urmă un sprijin pentru democrație sau nu, vom vedea pe 18”, a spus politologul.

„O victorie fără precedent a unui candidat anti-sistem”, califică analistul politic Laurențiu Pleșca victoria lui George Simion, una timid anticipată de sondajele dinaintea votului.

Aceste alegeri reprezintă doar cel mai recent episod dintr-un lanț mai mare de șocuri electorale, pe care România le-a trăit în ultimul an, deoarece vedem, în primul rând, o erodare a încrederii în partidele tradiționale”, a comentat Larențiu Pleșca în buletinul de știri de la Moldova 1.

Nicolae Negru: „Moldovenii au votat în interesul ambelor state”

Comentatorul politic Nicolae Negru consideră însă că, deși este în conformitate cu tendințele din sondajele electorale, rezultatul obținut de candidatul extremei drepte, George Simion, este unul surprinzător.

Din punctul meu de vedere, asta vorbește despre dezamăgirea, marea dezamăgire și frustrările electoratului din dreapta Prutului, ale majorității electoratului român, care ar dori o schimbare a clasei politice, o reînnoire. Vedem că pe primul și pe al doilea loc sunt persoane relativ noi în politica românească”, spune Negru.

Comentatorul a subliniat faptul că, aflându-se mai aproape de linia frontului din Ucraina și realitățile spațiului post sovietic, electoratul din R. Moldova este mult mai puțin dispus să susțină un candidat pro-rus la prezidențialele românești.

„Noi avem un nucleu electoral puternic, conștient, care votează în funcție de interesele României și ale Republicii Moldova, dar aceste interese coincid. În cazul de față, alegătorii noștri au zis că Nicușor Dan i-ar reprezenta mai bine și că e în interesul României și al Republicii Moldova să câștige Nicușor Dan, nu George Simion sau un candidat care reprezintă vechea clasă politică”, a adăugat Nicolae Negru.

Cu toate acestea, votul amplificat la scrutinul din 4 mai, în favoarea extremei drepte, în comparație cu cel din noiembrie 2024, poate fi explicat prin discursul mai puțin radical al lui George Simion în comparație cu cel al lui Călin Georgescu, autoritatea persoanelor publice din R. Moldova care sunt membri AUR, dar și propaganda rusă, care îl avantajează pe Simion, crede Nicolae Negru.

Iulian Chifu: Turul doi va fi definitoriu

Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România reflectă opțiunea cetățenilor care s-au prezentat la urne, consideră politologul român Iulian Chifu. Acesta a declarat că „zona proeuropeană a fost divizată în mai multe candidaturi, ceea ce a făcut ca „bătălia pentru locul 2 să se ducă până aproape în ultimul moment”. Potrivit lui Chifu, turul doi va fi „definitoriu din toate punctele de vedere”. Jurnalistul Dan Alexe atrage atenția că prezența scăzută la vot a fost un factor-cheie, iar cei peste 10 milioane de români care nu au votat în primul tur ar putea schimba radical rezultatul final.

Să nu uităm că electoratele sunt foarte diverse, au multiple apartenențe și e foarte dificil de coagulat coaliția. De altfel, un lucru care a fost recunoscut chiar de Nicușor Dan, că e foarte greu să câștige turul 2”.

Politologul român consideră că diaspora a avut un rol important în rezultatul din primul tur, fiind „exact publicul care îl votează pe George Simion și cel care sancționează evoluțiile actuale ale coaliției”. Chifu a precizat că un rol important în obținerea acestui rezultat a fost și anularea alegerilor prezidențiale din 2024.

„Dosarul electoral al României a fost afectat, chiar dacă a fost la bază o motivație foarte corectă, cea a alterării integrității acestor alegeri”, a afirmat Iulian Chifu la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”.

Întrebat cât de mare este probabilitatea ca George Simion, candidatul și liderul partidului de extremă dreaptă Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), să preia fotoliul de la Cotroceni, politologul român a spus că în turul 2 mobilizarea este diferită, depinde însă de „strategiile de campanie electorală în turul 2” și de deciziile politice.

„O parte a electoratului celor care nu se mai regăsesc pe buletinul de vot în turul 2 nu va veni la vot. Deci mobilizarea celor care au votat în primul tur nu este automată și nu se transferă chiar cu susținerea explicită a unui candidat sau altuia. Pe de altă parte, există o mobilizare a unor noi votanți, și cred că aici este șansa lui Nicușor Dan, votanții noi care nu s-au dus în primul tur pentru că nu au avut o opțiune clară și care se vor duce în turul al doilea, când se va pune problema, cel mai probabil în campanie, despre orientarea geopolitică a României.”

Chifu a comentat și informațiile scrise de presa internațională precum că o eventuală victorie a lui George Simion în turul 2 ar izola România de Uniunea Europeană și de NATO. Politologul a remarcat că nu este „atât de radical pe niciuna dintre dimensiuni”, dar atrage atenția că „România are un Parlament cu 65%, o majoritate aproape constituțională proeuropeană”, ceea ce oferă stabilitate.

În ceea ce privește diferențele dintre alegerile anulate din decembrie și scrutinul actual, Chifu a punctat că „a fost un scrutin alterat în primă fază, cu un candidat care a ieșit din spuma mării în 10 zile, peste noapte, practic a ajuns pe locul întâi”, în timp ce scrutinul din 4 mai a fost „corect din punctul de vedere al respectării regulilor electorale”.

Dan Alexe: Pentru moment, e doar o spaimă la nivel european

Victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale din România nu ar trebui privită cu panică la nivel european, a precizat jurnalistul Dan Alexe.

„Din punct de vedere european, pentru moment, e doar o spaimă, pentru că un lucru mai puțin spus de presa de limbă română e faptul că grupul respectiv al lui Simion, grupul AUR, este foarte puțin sau aproape deloc reprezentativ în Parlamentul European”, a remarcat Alexe.

Jurnalistul a mai explicat că AUR a pierdut din influența europeană. „Din șase oameni câți erau inițial europarlamentari AUR, au rămas doar trei, după trădarea câtorva dintre ei. În primul rând, fostul preot Cristian Terheș, care a candidat chiar împotriva lui Simion.

Dan Alexe a atras atenția la participarea slabă la vot în primul tur de scrutin. „Să nu uităm că 10 milioane de oameni nu au votat, totul se poate schimba în turul 2.”

Precizăm că George Simion, candidatul și liderul partidului de extremă dreaptă Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), și Nicușor Dan, candidat independent și primarul general al Bucureștiului, s-au calificat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, conform rezultatelor preliminare publicate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult