Social

Zeci de tineri cercetători, premiați la Chișinău

Vor să facă lumea mai bună, iar țara lor - cât mai cunoscută pe glob. Este vorba despre elevii care au demonstrat că sunt cei mai buni la capitolul cercetări și invenții în diferite domenii. 30 de tineri cercetători au fost premiați, la Chișinău, în cadrul Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”. La ediția din acest an au concurat 75 de proiecte, realizate de elevi din întreaga țară. Două dintre acestea au fost selectate pentru etapa internațională a concursului, care va avea loc în luna mai, în Statele Unite ale Americii.

Ministerul Educației și Cercetării
Sursa: Ministerul Educației și Cercetării

Aproape o sută de elevi, ghidați de 55 de mentori, au concurat cu zeci de invenții la una din categoriile: Științe Aplicate, Matematică sau Tehnologia Informației.

„Proiectul meu este o aplicație ce își propune să revoluționeze învățământul, să ofere oportunități de învățare mai calitative pentru elevi și să ajute la memorarea informației în memoria de lungă durată”, spune Mihaele Catan, premiantă.

„Am avut un proiect despre bioconversia resurselor care sunt reciclabile, cum ar fi frunzele care cad, semințele de floarea-soarelui, cojile de la floarea-soarelui”, spune Anastasia Grigoraș, premiantă.

Organizatorii spun că a fost dificil să-i aleagă pe cei mai buni, deoarece majoritatea proiectelor sunt inovative, cu un grad înalt de aplicabilitate.

„Au fost proiecte foarte bune. A fost dificil de a analiza și a vedea care sunt cele mai bune, dar m-am bucurat că toate totalurile sunt, inclusiv sunt proiectele care pot fi desemnate pentru concursul internațional”, a declarat Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării.

Pentru etapa internațională, care va avea loc în SUA, juriul a selectat două proiecte. Unul despre Levitația acustică controlată, elaborat de Anton Bulancea și altul despre Agenții semisintetici cu proprietăți antibacteriene și antifungice, elaborat de Iulia Teleucă. Eleva spune că la invenția sa a lucrat jumătate de an.

„Eu am sintetizat aproape un antibiotic, adică cu ajutorul statului noi putem să obținem un medicament. Noi nu numai vom proslăvi Moldova, dar și vom îmbunătăți lumea”, a menționat Iulia Teleucă, premiantă.

Competiția „Mold SEF” este prima în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane. Aceasta are loc în fiecare an și este organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală și Asociația Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Citește mai mult