Politic

Dorin Recean confirmă planul Rusiei cu privire la Republica Moldova și dă asigurări – autoritățile sunt pregătite să intervină

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, confirmă declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia Kremlinul și-ar dori să deschidă un nou front prin Republica Moldova. Șeful Guvernului de la Chișinău declară că acesta este doar unul dintre planurile Rusiei și dă asigurări că autoritățile sunt gata să intervină, indiferent de provocări.

captură video
Sursa: captură video

„Am menționat de mai multe ori faptul că există în continuare mai multe scenarii de destabilizare, acum a fost menționat doar unul. Ele comportă mai multe elemente, inclusiv cele pe care le-ați menționat dvs. din cuvintele domnului președinte Zelenski, dar am mai menționat că instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Cabinetului de miniștri declară că Republica Moldova și-a consolidat semnificativ capacitățile în urma încercărilor de destabilizare a situației în țară în toamna anului trecut, astfel încât autoritățile sunt acum pregătite „pentru diferite scenarii care să vizeze securitatea Republicii Moldova”.

„O să menționez încă odată: obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea în țară, inclusiv în raport cu zona din stânga Nistrului. Republica Moldova optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și trebuie să ne aliniem obiectivele în ceea ce privește pacea și securitatea”, a mai declarat premierul țării.

Amintim că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în cel mai recent interviu acordat pentru presa internațională, că planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a Republicii Moldova, descoperit de serviciile de informații ucrainene, a fost confirmat după aceea și de țările europene. Liderul de la Kiev a declarat că, astfel, Kremlinul își dorește acces direct la aeroportul din Chișinău, pentru a putea transporta soldați și echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre regiunea transnistreană.

Amintim că președinta Maia Sandu a afirmat recent că Rusia are un plan de destabilizare a Republicii Moldova, „cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult