Putin a abrogat decretul care garanta soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea suveranității Republicii Moldova
Rusia își schimbă oficial strategia de politică externă. Vladimir Putin a abrogat decretul privind cursul de politică externă al Federației Ruse, care viza și Republica Moldova. Este vorba despre decretul emis în 2012 privind prioritățile Federației Ruse, care prevedea și rezolvarea diferendului transnistrean. Putin a semnat documentul la doar câteva ore după ce s-a adresat Adunării Federale cu discursul său tradițional către națiune. Documentul se referea la relațiile Rusiei cu Uniunea Europeană și Statele Unite, cu Comunitatea Statelor Independente, dar și cu Republica Moldova. Reacțiile de la Chișinău nu au întârziat să apară. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a publica un comunicat de presă în care menționează că Republica Moldova rămâne ferm atașată unui proces de reglementare pașnică a conflictului.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a menționat că va continua să ceară retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor. Iar deputatul deputatul PAS Radu Marian susține că decretul semnat de Putin este doar o formalitate și nu schimbă nimic în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, întrucât Kremlinul nici până acum nu ar fi respectat suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre.
„Cum am mai spus, Kremlinul niciodată nu a respectat integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, pentru că ea este responsabilă de acel conflict care s-a început în 1992 și trupele rusești încă sunt pe teritoriul Republicii Moldova, cu acel depozit enorm de muniții care se află pe teritoriul țării. Acest lucru demonstrează că Rusia în continuare nu respectă integritatea teritorială și ceea ce s-a semnat azi nu schimbă mai nimic”, a declarat deputatul PAS Radu Marian.
Deputatul a mai precizat că autoritățile de la Chișinău vor continua să depună eforturi pentru reintegrarea Republicii Moldova prin mijloace diplomatice și politice.
Între timp, reprezentantul Institutului de Politici pentru Reforme Europene, Mihai Mogâldea, a declarat pentru Radio Moldova că, „autoritățile de la Chișinău nu se pot așeza la masa de negocieri cu Federația Rusă atât timp cât Vladimir Putin duce un război nedrept în Ucraina”.
La rândul său, comentatorul politic Nicolae Negru a declarat la emisiunea „În Context” din această seară de la Moldova 1 că Rusia nici până acum nu a respectat integritatea și suveranitatea Republicii Moldova, prin urmare nu este exclus un complot împotriva țării noastre.
„Nu este exclus ca dupa o anumită perioadă să fie elaborate alte abordări cu statele CSI, inclusiv cu Republica Moldova, dar nu cred că acum lui Putin îi încurcă acest punct ca rezolvarea conflictului transnistrean să comploteze împotriva Republicii Moldova”, a declarat Nicolae Negru, comentator politic.
Precizăm că decretul din 2012 se referea și la tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice din care Putin a anunțat că Rusia își suspendă activitatea.
Contactat de Moldova 1, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că va reveni cu o reacție pe marginea acestui subiect.