Social

Salvatorii simulează situații de urgență în capitală și în mai multe suburbii

TRM
Sursa: TRM

Operațiuni de salvare de sub dărâmături, intervenții în caz de inundații, accidente feroviare și triaj medical - toate sunt simulate de salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în cadrul unor aplicații complexe de protecție civilă.

Potrivit scenariului, în această dimineață, în țară s-a produs un cutremur în urma căruia au fost înregistrate distrugeri ale clădirilor, întreruperi ale comunicațiilor, incendii, dar și accidente soldate cu multiple victime.

Pentru a gestiona situația, a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale.

O situație tactică a fost simulată la Hotelul Național din capitală, unde salvatorii au întreprins lucrări de salvare-deblocare, acțiuni de evacuare a sinistraților, dar și au lichidat mai multe focare de ardere. Tot aici, a fost oferită asistență medicală primară victimelor, dar și asistență psihologică sinistraților.

TRM
Sursa: TRM
dse.md
Sursa: dse.md
dse.md
Sursa: dse.md

Pentru prevenirea și lichidarea pericolului de inundații, angajații IGSU au intervenit în orașul Vatra, în preajma lacului Ghidighici, unde au desfășurat acțiuni de fortificare a digului bazinului acvatic. Totodată, au fost organizate activități de înștiințare a populației despre pericolul unei inundații, fiind evacuate din zona de risc mai multe persoane, inclusiv bunuri materiale.

dse.md
Sursa: dse.md

Potrivit IGSU, în cadrul aplicațiilor, medicii și polițiștii au conlucrat cu pompierii la lichidarea consecințelor unui accident feroviar cu scurgeri de substanțe puternic toxice. Astfel, au fost desfășurate acțiuni de localizare a focarului de contaminare, lucrări de stopare a scurgerii substanțelor chimice, dar și misiuni de salvare a sinistraților în urma accidentului chimic.

De asemenea, în incinta Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” medicii au organizat măsuri pentru primirea în masă a sinistraților, fiind efectuat triajul medical spitalicesc victimelor în urma seismului.

dse.md
Sursa: dse.md

În total, în cadrul aplicațiilor complexe la protecția civilă au fost antrenați 387 de participanți cu 62 unități de tehnică.

Scopul principal al acestor exerciții este pregătirea în cazul producerii unor situații excepționale. Ultima simulare de acest tip a avut loc în 2016.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult