Liderii europeni intenționează să impună noi taxe vamale pentru Rusia

Liderii europeni se pregătesc să impună noi sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin, după absența acestuia de la discuțiile mult așteptate din Turcia între Kiev și Moscova. Înăsprirea sancțiunilor va fi discutată la Summit-ul Comunității Politice Europene din Tirana, Albania, care are loc astăzi, 16 mai, scrie Politico.
Keir Starmer din Marea Britanie, Emmanuel Macron din Franța, Friedrich Merz din Germania, Volodimir Zelenski din Ucraina și Recep Tayyip Erdoğan din Turcia se întâlnesc vineri în capitala Albaniei pentru a discuta despre modalitățile de a opri luptele din Ucraina.
Conversația de la summitul din Tirana - o reuniune informală a liderilor continentului, se va concentra pe creșterea dramatică a sancțiunilor împotriva Moscovei, au declarat pentru Politico patru oficiali europeni. Ca și alții menționați în această poveste, aceștia au primit anonimat pentru a discuta diplomația sensibilă.
Se discută despre impunerea unor tarife punitive asupra importurilor rusești, au declarat doi oficiali europeni. UE a impus sancțiuni semnificative asupra Moscovei de la lansarea invaziei din 2022, dar s-a abținut de la un embargou comercial total împotriva Rusiei. Impunerea tarifelor UE a fost anterior propusă ca o opțiune pentru a ocoli opoziția Ungariei față de sancțiuni.
La Summitul Comunității Politice Europene din Albania, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a specificat că noile măsuri vor include sancțiuni împotriva „Nord Stream 1” și „Nord Stream 2”, adăugarea unor noi nave ale flotei fantomă rusești pe lista de sancțiuni, reducerea plafonului de preț la petrol, precum și sancțiuni suplimentare asupra sectorului financiar din Rusia, scrie DW.
„Este important pentru noi să atingem pacea. De aceea, trebuie să intensificăm presiunea asupra președintelui Putin până când va fi dispus să facă pace”, a declarat Ursula von der Leyen jurnaliștilor.
Miercuri, ambasadorii UE au convenit asupra celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care a inclus vizarea a aproape 200 de nave ale așa-numitei flote din umbră, folosite pentru a ocoli sancțiunile existente asupra exporturilor de petrol și gaze.
Discuțiile directe dintre Kiev și Moscova, primele de la scurt timp după invazia la scară largă a Kremlinului în 2022, au început cu o confuzie cu privire la cine va participa și dacă cineva se va întâlni. Zelenski a sosit în Turcia pregătit pentru discuții, dar Putin a refuzat să participe și, în schimb, a trimis o delegație de nivel inferior.
Președintele SUA, Donald Trump, a sugerat că ar fi pregătit să participe la discuții de nivel înalt în Turcia - dar a desființat orice speranță de progres după ce absența lui Putin a fost confirmată.
„Uitați, nimic nu se va întâmpla până când Putin și cu mine nu ne vom întâlni”, a spus el la bordul Air Force One.
Înaintea discuțiilor de joi, un oficial de rang înalt din Regatul Unit a avertizat că, dacă acestea nu vor avea succes, conversațiile se vor concentra probabil asupra sancțiunilor și cum putem aduce țările împreună pentru a începe acele sancțiuni mai dure care au fost menționate sâmbătă la Kiev. Liderii Franței, Germaniei și Poloniei au amenințat sâmbătă cu un val de sancțiuni dacă Rusia va refuza „un armistițiu total și necondiționat”.
„Președintele Putin se ascunde”, a spus un consilier al lui Macron înainte ca Kremlinul să confirme că liderul rus nu va călători în Turcia.
Menționăm că Rusia și Ucraina au reluat astăzi, 16 mai, negocierile de pace de la Istanbul. Liderul rus Vladimir Putin nu a venit joi la Istanbul ca să discute despre un acord de pace, deși el a fost cel care a lansat inițiativa unor negocieri directe. La discuții nu participă nici președintele american Donald Trump, la fel și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Amintim că și președinta Maia Sandu participă la Summitul Comunității Politice Europene (CPE) la Tirana.