Obelisc în memoria grănicerilor căzuți la datorie apărând hotarele României Mari, dezvelit la Ștefan Vodă

La Ștefan Vodă a fost dezvelit un obelisc în memoria grănicerilor din Regimentul 5 Cetatea Albă, care au căzut la datorie apărând hotarele României Mari. Monumentul comemorativ a fost înălțat pe teritoriul Bisericii „Binecredinciosul domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt”. După ce a fost dezvelit, obeliscul a fost sfințit, iar în timpul evenimentului au fost intonate imnurile României și Republicii Moldova.
În 2019, în satul Olănești, în baza unor fotografii de epocă, monumentul a fost refăcut, dar la scurt timp a fost vandalizat.
„S-a materializat proiectul, pentru că în cele din urmă am hotărât să-l punem aici, în curtea bisericii, ca să fie ocrotit și niciodată să nu mai fie vandalizat de nimeni”, a spus Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud.
„Vom avea cinstea și onoarea ca la zile însemnate să fim aici prezenți și să ne aducem aminte de trecutul nostru”, a menționat preotul Vadim Dimitrenco.
Potrivit inițiatorilor proiectului, în 2023, în urma unei ploi abundente, la marginea satului Olănești a fost găsită partea superioară a monumentului original cu inițialele tuturor grănicerilor din regiment.
„Eroi martiri au fost și grănicerii care au căzut pe Nistru, erou martir a fost și Aurelian Mihăilescu. Atunci când piatra de pe monumentul lui Aurelian Mihăilescu a ieșit la suprafață la 100 de ani de la moartea lui nu a fost altceva decât o manifestare discretă a voinței divine”, susține Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Monumentum.
La eveniment au participat mai mulți locuitori ai orașului. Unii au spus că și-au dorit un astfel de monument, care să amintească despre eroii care au apărat neamul românesc.
„Este și fratele bunicului meu. De asta și am venit. Tatăl meu a luptat tot în război”, a spus muzeograful Vasile Pisarenco.
„Este de o mare importanță atât pentru orășeni, dar cea mai mare importanță e pentru viitor, pentru copii, și îmi pare foarte bine că copiii noștri au fost invitați, au fost implicați”, spune profesoara Stela Lazarev.
„Eroii trecutului nostru trebuie cinstiți și la un eveniment care este în cinstea eroilor trecutului nostru sigur că nu pot să lipsesc”, a mărturisit Oleg Gherman, locuitor din orașul Ștefan Vodă.
„De câte ori am să am ocazia, de atâtea ori am să trec pe aici. Am visat așa monument să fie făcut”, spune un alt locuitor - Bronislav Iascinschi.
Potrivit cercetătorilor, în perioada interbelică, în jur de 800 de grăniceri au decedat apărând hotarul României Mari la Nistru de bolșevici.