Un scrutin cu miză istorică: viitorul României și al Republicii Moldova, decis la urne

Turul doi al alegerilor prezidențiale din România se desfășoară sub semnul unei mize istorice – atât pentru cetățenii români din România, cât și pentru cei din Republica Moldova. Prezența masivă la urne, în special în diasporă, reflectă conștientizarea faptului că în joc este nu doar direcția politică a României, ci și continuitatea sprijinului pentru parcursul european al regiunii, susțin experții.
„La aceste alegeri se decide soarta atât a României, cât și a Republicii Moldova. Și dacă alegătorii tind să audă des că fiecare scrutin este esențial, se decide soarta țării, este crucial, de data aceasta chiar nu este un clișeu și este foarte important ca oamenii să-și exercite votul, să iasă în număr cât mai mare la vot și să o facă conștient”, a declarat Rodica Pîrgari expertă în spațiul informațional, în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1.
Mobilizarea masivă din afara granițelor României, inclusiv în Republica Moldova, reflectă o conștientizare tot mai mare a riscurilor geopolitice și a nevoii de a apăra opțiunea proeuropeană, susține experta.
„Asta denotă faptul că cetățenii din Republica Moldova cu cetățenie română sunt informați, ei votează informat, știu care este pericolul și ei înțeleg foarte bine ce trebuie să facă. (...) Noi avem un scrutin foarte important în România, se decide dacă în continuare va fi un parcurs european sau acest parcurs s-ar putea tergiversa sau ar putea exista probleme pentru noi inclusiv. De aceea, cetățenii încearcă să-și exprime opțiunea de vot și să arate că noi chiar suntem proeuropeni”, a subliniat Rodica Pîrgari.
Politologul Sergiu Mișcoiu atrage, la rândul său, atenția asupra caracterului decisiv al votului din aceste zile. Acesta afirmă că alegerile sunt „cruciale nu doar pentru România, ci și pentru viitorul Republicii Moldova și al Uniunii Europene. El a comparat scrutinul actual cu cel din 1990, subliniind că miza este definirea traiectoriei geopolitice a țării.
„Acum ne aflăm la o răscruce între o cale europeană-euroatlantică, continuarea integrării europene, a dezvoltării. Și această variantă este limpede susținută de un candidat independent. Și cealaltă variantă, cea în care ne întoarcem în tenebrele trecutului, de la legionarism, fascism, la naționalism ceaușist”.
Un rezultat care ar favoriza discursul suveranist și apropierea de Rusia ar afecta direct stabilitatea regiunii și sprijinul oferit Republicii Moldova, avertizează Sergiu Mișcoiu.
„Acest lucru înseamnă sacrificarea Republicii Moldova, a Ucrainei, pe altarul acestei visate independențe internaționale, care numai independență internațională nu este. Este, de fapt, din păcate, o dependență care ar putea să ne înrobească pentru încă câțiva ani. Deci sunt alegeri absolut esențiale și de votul fiecăruia dintre noi depinde rezultatul acestor alegeri”, a reiterat politologul.
Menționăm că, astăzi, 18 mai 2025, în România are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Cetățenii români sunt chemați la urne pentru a alege între Nicușor Dan, candidat independent, și George Simion, liderul partidului AUR.
Alegerile din acest an au fost convocate în urma anulării scrutinului prezidențial din 2024, decizie luată de Curtea Constituțională a României pe fondul acuzațiilor de interferență externă, în special din partea Rusiei, în favoarea candidatului Călin Georgescu.