Corespondență Dan Alexe // Brexit reparat în culise? Opoziția britanică îl acuză pe Starmer
În ciuda tuturor predicțiilor și avertismentelor împotriva Brexitului, Marea Britanie a ieșit din UE. Era vorba de Anglia, condusă de Tories (Conservatorii), de David Cameron și apoi de Boris Johnson. Acum, însă, mulți britanici (o majoritate, potrivit multor sondaje) regretă asta, iar premierul laburist Keir Starmer e acuzat de opoziție că urmărește un fel de re-apropiere de Europa, în culise, trecând peste „voința poporului”. Un exemplu este summitul care a avut loc la Londra, luni, 10 mai, între Keir Starmer, împreună cu președinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului UE, António Costa.
Keir Starmer a semnat, așadar, luni, la Londra, un acord de „resetare” a relațiilor cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la primul summit Regatul Unit–UE de la Brexit încoace.
Presa britanică eurosceptică e dezlănțuită: de la titluri care spun că Londra a cedat cererilor de pescuit în apele britanice, venite de la Bruxelles, până la „trădare”, pur și simplu.
Pe lângă Ursula von der Leyen, au mers la Londra președintele Consiliului European, António Costa, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și unul dintre cei mai importanți comisari UE post-Brexit, specializat în economie și comerț, Maroš Šefčovič.
Deocamdată, ceea ce scoate din fire întreaga presă anti-europeană este faptul că acordul semnat a venit cu prețul unei prelungiri pe 12 ani a acordului actual, care permite pescarilor din UE să pescuiască în apele britanice.
Acordul cu UE va face, însă, deja, alimentele mai ieftine și va adăuga 9 miliarde de lire sterline economiei Regatului Unit.
Noul acord agroalimentar, cunoscut sub numele de acord SPS, care elimină birocrația privind exporturile de alimente și băuturi, elimină complet unele controale de rutină asupra produselor de origine animală și vegetală. În schimb, Regatul Unit va accepta o aliniere dinamică la standardele alimentare ale UE și un rol pentru Curtea Europeană de Justiție în supravegherea acordului.
Aceasta va însemna că anumite produse vor fi permise pentru a fi vândute în UE pentru prima dată de la Brexit, cum ar fi unii burgeri și cârnați, după scăderea cu 21% a exporturilor și scăderea cu 7% a importurilor, înregistrate de la Brexit încoace.
Turiștii britanici vor putea, de asemenea, să folosească porțile europene de intrare în aeroporturi, punând capăt cozilor lungi de vacanță pentru a folosi porțile de intrare pentru cetățenii non-europeni, iar pașapoarte pentru animalele de companie vor fi introduse pentru a elimina necesitatea controalelor de sănătate animală la fiecare călătorie. „Bine ați venit cu căței!”
Regatul Unit va intra acum și în discuții oficiale privind o serie de subiecte-cheie, inclusiv un acord privind mobilitatea tinerilor, pentru acordarea de vize tinerilor britanici și europeni, precum și pentru reintrarea în programul academic Erasmus.