Secretarul de stat al SUA: „Discutăm cu partenerii NATO pentru a ajuta Ucraina cu sisteme Patriot”

Statele Unite colaborează cu partenerii NATO pentru a găsi sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina, a declarat secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, în timpul unei mărturii în Senat privind bugetul Departamentului de Stat.
Ucraina a avertizat în mod constant despre capacitatea sa actuală de apărare aeriană ca fiind insuficientă pentru a contracara amploarea atacurilor intensificate cu rachete și drone ale Rusiei, notează The Kyiv Independent.
„Statele Unite caută baterii Patriot care să poată fi transferate din alte țări NATO în mâinile ucrainenilor”, a declarat Marco Rubio parlamentarilor, adăugând că nicio țară nu este dispusă să renunțe la aceste sisteme și că SUA nu le poate produce suficient de repede.
Kievul a cerut mai multe sisteme Patriot pentru a proteja orașele și infrastructura critică.
Într-un interviu acordat pe 13 aprilie celor de la CBS News, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să achiziționeze zece sisteme Patriot fabricate în SUA pentru 15 miliarde de dolari.
„Vom găsi banii și vom plăti pentru tot”, a spus Zelenski.
În ciuda apelurilor de la Kiev, președintele SUA Donald Trump a respins cererea, acuzându-l pe Zelenski de „încercarea constantă de a achiziționa rachete” și acuzând în mod fals Ucraina de provocarea războiului.
Patriotul este o platformă americană de rachete sol-împotriva-aer de înaltă precizie, capabilă să intercepteze avioane, rachete de croazieră și amenințări balistice. Zelenski a afirmat în mod repetat că Ucraina are nevoie de cel puțin încă șapte sisteme pentru a-și apăra regiunile cele mai expuse riscurilor.
„New York Times” a raportat pe 4 mai, citând oficiali americani anonimi, că un sistem Patriot, aflat în prezent bazat în Israel, va fi transferat în Ucraina după recondiționare. De asemenea, aliații occidentali examinează dacă să realoce sisteme din Germania sau Grecia.
În prezent, Kiev operează opt sisteme Patriot, însă doar șase sunt funcționale, cu două aflate în reparații, conform publicației.