Economic

Investiții în drumuri: peste 700 de milioane de lei, alocați în 2025

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Peste 700 de milioane de lei din cele două miliarde, din Programul „Buget Plus”, destinați Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru reparația drumurilor din Republica Moldova, vor fi contractați anul acesta. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea. Mai exact, vor continua lucrările de reparație pe drumurile naționale. Totodată, oficialul a menționat că fiecare lucrare finalizată va fi anunțată.

Prin hotărârea care a fost votată la Fondul rutier am evidențiat suma de 708 milioane de lei segmente de drumuri care urmează să fie contractate în 2025 și reparate în Republica Moldova. Evident că vorbim despre drumuri naționale, vorbim de drumuri care fac parte din cele 5993 km de drum administrat de Ministerul Infrastructurii. De la Cimișlia spre Leova a fost construit anul trecut un segment de drum dat în exploatare, anul curent noi venim să finalizăm în totalitate acel segment de drum”, subliniază ministrul Vladimir Bolea.

Amintim că 579 de proiecte cu o valoare estimativă de 2,6 miliarde de lei au fost depuse în cadrul Programului „Europa este aproape”, destinat modernizării drumurilor locale la nivel național. Potrivit ministrului Vladimir Bolea, numărul dosarelor depuse arată cât de gravă este situația și cât de necesare sunt aceste lucrări pentru comunități. Cele mai multe cereri au fost depuse de autoritățile din raioanele Cahul, Orhei, Ialoveni și Soroca.

Totodată, cetățenii vor beneficia de drumuri mai sigure, mai bine întreținute și dezvoltate pe baza unor analize riguroase de impact asupra siguranței rutiere, se spune într-un comunicat al Guvernului. Executivul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care ajustează și consolidează cadrul normativ privind siguranța infrastructurii rutiere, contribuind la reducerea riscurilor de accidente și la protejarea participanților la trafic.

Prin modificările aduse Codului transporturilor rutiere, Legii drumurilor și Legii privind siguranța traficului rutier, administratorii drumurilor naționale și locale de interes raional/municipal vor fi obligați să ia în considerare rapoartele inspecțiilor de siguranță rutieră, ale auditului de siguranță și ale evaluării de impact asupra siguranței rutiere în procesul de întreținere și dezvoltare a infrastructurii.

Totodată, proiectul prevede extinderea atribuțiilor Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), care va deveni autoritatea administrativă responsabilă de siguranța infrastructurii rutiere și va asigura funcționarea Consiliului național pentru securitatea circulației rutiere, precizează sursa citată.

Citește mai mult