Planul de creștere economică, adoptat de Parlament. Guvernul vorbește despre spitale și locuri de muncă, opoziția despre datorii
Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul privind Planul de Creștere pentru țară, un sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană. Documentul a fost prezentat în plen de prim-ministrul Dorin Recean, care a accentuat atât importanța investițiilor în domenii-cheie, cât și legătura directă dintre debursarea fondurilor și realizarea reformelor. Opoziția a criticat în special componenta de credit a ajutorului european.

„Acordul prevede clar: fiecare tranșă de finanțare este legată de realizarea reformelor. Acesta este un parteneriat bazat pe încredere și responsabilitate, dar și foarte concret pe rezultate. Planul de Creștere al Moldovei nu este doar un proiect al Guvernului, este un efort comun al întregii țări. Ratificarea acordului nu este un gest formal, ci un angajament ferm asumat în fața cetățenilor”, a declarat Dorin Recean.
Premierul a precizat că sprijinul european va contribui direct la dezvoltarea infrastructurii, modernizarea serviciilor publice și creșterea calității vieții. „Acest plan este despre spitale dotate, școli moderne, drumuri sigure și salarii decente”, a adăugat oficialul.
Opoziția, însă, a exprimat rezerve, în special față de componenta de credit a pachetului. Deputatul BCS Adrian Albu a cerut detalii privind împrumuturile contractate în 2024 și costurile serviciului datoriei. „Noi știm că o treime din țară trăiește sub pragul sărăciei absolute, dar în pofida acestui lucru, vorbim de credit (...). Spuneți-ne, vă rog, ca să afle societatea întreagă, în 2024 câte credite s-au luat – cifra – și cât am achitat pentru deservirea creditelor anterioare, ca să înțelegem cu raport.”
În replică, premierul s-a referit la facilitățile oferite de Planul de Creștere Economică și a menționat că acest împrumut este de perspectivă. „Eu am o rugăminte să nu transformăm această discuție într-un soi de manipulare cu cifre. (...) Haideți să ne imaginăm că dumneavoastră vreți să vă cumpărați o casă modernă și vi se oferă un credit. Vreți să așteptați următorii 40 de ani ca să acumulați acești bani (...) sau acceptați o astfel de finanțare generoasă?”
Tot în cadrul dezbaterilor, deputatul PAS Radu Marian a întrebat despre potențialul de a mobiliza și alte resurse financiare odată cu semnarea acestui acord. Premierul a răspuns că vor fi atrase investiții private în mai multe domenii. „În agricultură se vor mobiliza suplimentar aproximativ 237 de milioane de euro. În mediul de afaceri, aproximativ 398 de milioane. În infrastructura digitală, aproximativ 22 de milioane. Chiar și în educație vor fi mobilizați 300 de milioane. În sectorul energetic, aproximativ 1 miliard de euro de investiții private vor fi atrase.”
În timp ce majoritatea parlamentară a votat în favoarea proiectului, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a refuzat să participe la vot. „Mi s-a făcut impresia că toți trăim în lumi paralele (...). Aveți suficiente voturi, asumați-vă responsabilitatea pentru utilizarea acestor bani. Decizia vă aparține. Noi nu participăm la acest vot”, a declarat deputata Zinaida Greceanîi.
Planul de Creștere pentru Republica Moldova este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în octombrie 2024. Acesta prevede alocarea a 400 de milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi avantajoase. Debursarea fondurilor este condiționată de respectarea unor principii democratice precum alegeri libere, presă independentă, funcționarea justiției și garantarea drepturilor omului.