Nicușor Dan: România are o experiență de preaderare pe care o poate împărtăși cu Republica Moldova

Principalul obiectiv al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană, a declarat noul președinte al României, Nicușor Dan, într-un interviu. Liderul de la Cotroceni a spus că există un calendar până în 2030 pe care România trebuie să îl susțină atât diplomatic, cât și operațional și a adăugat că România are o experiență de preaderare pe care o poate împărtăși cu Republica Moldova.
Nicușor Dan a fost întrebat, joi, la Black Sea and Balkans Security Forum 2025, dacă intenționează să schimbe ceva în relația României cu Republica Moldova, în sensul unei dezvoltări poate mai aprofundate.
„Politica României față de Republica Moldova a fost politica corectă. Faptul că avem un parteneriat energetic care a redus dependența Republicii Moldova, dependența energetică față de Federația Rusă, acum, în opinia mea, principalul obiectiv al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Nicușor Dan.
El a adăugat că este necesară extinderea conectării energetice cu Republica Moldova.
„Este necesar să extindem conectarea de rețele de transport cu Republica Moldova. Este necesar și se propune de mult timp o conectare economică printr-un fond de garantare al investițiilor românești în Republica Moldova. Este ceva ce trebuie să facem și, bineînțeles, vorbind cu români care trăiesc în Basarabia, avem două probleme funcționale, aparent banale, timpul petrecut în vămile dintre cele două state și circuitul pentru obținerea cetățeniei române. Aceste două chestiuni trebuie rezolvate. Și, bineînțeles, schimburile culturale și academice trebuie să continue poate la un nivel mai mare decât până acum”, a transmis Nicușor Dan.
Noul președinte al României a precizat că și-ar dori ca prima vizită oficială în calitate de președinte al României să fie în Republica Moldova, transmite News.ro.