„Călătorie în farfurie”: tineri bucătari și-au demonstrat talentul la o competiție culinară inedită

Viitorii bucătari, brutari și cofetari și-au demonstrat măiestria într-o competiție culinară organizată în capitală. Aceștia au expus cele mai gustoase bucate din diferite bucătării ale lumii, mai ales că evenimentul s-a desfășurat cu genericul „Călătorie în farfurie”. Sarmalele, mâncărurile din carne sau plăcintele au fost apreciate de un juriu profesionist.

Holul Școlii Profesionale nr. 2 din capitală s-a transformat într-o adevărată explozie de culoare si arome. De la sarmale moldovenești, la sushi japoneze, de la delicii turcești, la deserturi franțuzești - standurile amenajate de elevi oferă o călătorie culinară în jurul lumii.

Campionatul Gastronomic, ajuns la cea de a IX-a ediție, a adunat peste 90 de elevi din 15 instituții de învățământ profesional tehnic din întreaga țară.
Am venit din sudul Moldovei cu mâncare tradițională românească, cu plăcinta banița din Bulgaria, pizza Margherita din Italia cu prosciutto și sos pesto.
Acesta este brațul zeului marin, este preparat din calmar fiert în bulion și prăjit. Bucătăria din Japonia a ajuns în fiecare țară. De asemenea, este o bucătărie diversă și unică.
În specificul Turciei, ca un sultan, să spunem așa, și să arătăm că avem preparate gustoase pregătite de noi înșine - Colegiul Național de Comerț.
Cele mai dragi îmi sunt dulciurile turcești. Sunt greu de preparat, dar nu are cum să nu-ți placă și asta te bucură.

Organizatorii competiției au remarcat entuziasmul tinerilor și speră că cei mai mulți dintre ei vor lucra în domeniu acasă.
„Astăzi, avem nevoie ca niciodată de acești bucătari atât în instituțiile de învățământ, în grădinițe, în restaurante, în cafenele, fiindcă este o lipsă mare și aceste școli, care astăzi sunt participantele concursului, pregătesc majoritatea meseria de bucătar”, constată președinta juriului, Coralia Babcenco.
„Din păcate, salariile încă nu corespund suficient efortului depus și, din păcate, putem constata că mulți tineri își aleg cariera acolo unde este plătit”, spune directorul Școlii Profesionale nr. 2, Vitalie Belîi.


Potrivit Biroului Național de Statistică, la sfârșitul anului trecut, salariul mediu lunar brut în domeniul alimentației publice a fost de aproape 9950 de lei. Deși s-a atestat o creștere cu peste 20 de procente față de sfârșitul anului 2023, totuși acesta este cu peste 30 la sută mai mic în comparație cu salariul mediu pe economie.