Expert: Republica Moldova va fi în centrul politicii externe a lui Nicușor Dan

România își va concentra eforturile pe aprofundarea relațiilor cu Republica Moldova, angajament anunțat de președintele ales, Nicușor Dan, a spus expertul politic de la București, Dorin Popescu, în emisiunea „Paralela 47” de la Radio Moldova.
Politici adaptate la nevoile cetățenilor, eficientizarea frontierelor, vămilor și infrastructurii comune sunt printre prioritățile noului lider de la Cotroceni. De asemenea, România se angajează să fie un susținător esențial în integrarea europeană a Chișinăului și promite ajutor pentru realizarea conexiunilor energetice transfrontaliere, a mai spus Dorin Popescu.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, România va încerca să valorifice cât mai mult programele de finanțare pentru achiziții și producție comună de muniție și armament. România își propune să obțină o parte substanțială din fondurile gestionate de UE pentru acest scop, atât pentru achiziții comune, cât și naționale. Vocea României în UE va fi întărită, iar lobby-ul va fi consolidat pentru a susține o prezență robustă militară, politică, geopolitică și economică — atât a statului român, cât și a principalelor capitale europene în regiunea extinsă a Mării Negre.
Noul președinte al României, Nicușor Dan, intenționează să implementeze o politică externă activă și coerentă, concentrându-se pe consolidarea parteneriatelor strategice cu Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite, mai spune Dorin Popescu. Analistul estimează că președintele român, va avea o prezență mai proactivă și substanțială în organizațiile internaționale, dorind să transforme România într-un actor semnificativ în dezvoltarea capacităților de apărare ale blocului comunitar. Printre inițiativele propuse se numără și creșterea cheltuielilor pentru apărare la 3,5% din PIB, precum și utilizarea fondurilor europene pentru achiziții și producție comună de armament.
În acest proces, România va sprijini, de exemplu, consolidarea conexiunilor energetice dintre cele două state — un domeniu esențial și prezent în programul electoral al președintelui. Există și preocuparea pentru crearea unui fond național de investiții care să susțină companiile românești interesate să investească în Republica Moldova. Deși ideea nu este nouă, până acum nu a fost pusă în practică. Nicușor Dan își propune să o implementeze efectiv. Printre aspectele concrete vizate se află și reducerea timpilor petrecuți la trecerea frontierei de către cetățenii din ambele țări, reducerea birocrației și adoptarea unor măsuri de facilitare a tranzitului.
Nicușor Dan va depune jurământul pentru preluarea mandatului de președinte al României luni, de la ora 12:00, la Palatul Parlamentului, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Ceremonia are loc după ce Curtea Constituțională a validat oficial rezultatul alegerilor prezidențiale. După preluarea atribuțiilor de președinte, Nicușor Dan trebuie să numească un premier care să reușească să obțină o majoritate în Parlament. Prima opțiune a lui Dan pentru funcția de premier este Ilie Bolojan, după cum a declarat în repetate rânduri.
Citește și:
-CCR a confirmat rezultatul alegerilor: Nicușor Dan devine președinte