Război în Ucraina, ziua 283: lupte crâncene în zona orașului Bahmut
În cea de-a 283-a zi a războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, lupte grele s-au dat în zona orașului Bahmut, din regiunea Donbas. Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Kievul și Moscova, pentru crearea unei zone de protecție la Centrala nucleară Zaporojie, până la sfârșitul anului, a declarat directorul agenției atomice a ONU. Între timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prin care a aprobat o propunere a Consiliului de Securitate Națională și Apărare pentru a interzice grupurile religioase afiliate Rusiei și pentru a impune sancțiuni pentru o serie de episcopi pro-Kremlin.
În prezent, trupele ruse bombardează intens orașul Bahmut și împrejurimile sale. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Federația Rusă ar avea de câștigat în cazul unei eventuale încetări a focului, obținute în urma negocierilor cu Ucraina și Occidentul, deoarece acest lucru ar da un răgaz armatei ruse să pregătească noi ofensive în Ucraina.
Între timp, oamenii din Bucha care au rămas fără case au fost adăpostiți în containere improvizate. În timpul întreruperilor de electricitate, noile lor locuințe nu sunt încălzite și oamenii îndură frigul.
„Îmbrăcăm copiii cu haine calde, le punem și căciulă pe cap și ne acoperim cu plapuma. Iată, la noi a venit Anul Nou.”
„Cel mai important lucru este că mi-am scos copilul din această regiune. Nu vreau să vadă ce se întâmplă acolo. Cel mai bine este în Ucraina.”
„Când este electricitate, încercăm să gătim ceva ca să putem mânca mai târziu și rece.”
Joe Biden și Emmanuel Macron s-au angajat să tragă Rusia la răspundere pentru "atrocitățile și crimele de război larg documentate" din Ucraina. Biden a declarat că sprijinul SUA va continua în fața agresiunii rusești.
Între timp, președintele Volodimir Zelenski susține că securitatea alimentară este un punct al formulei de pace propuse de Ucraina. Zelenski spune că, din portul orașului Odesa, va pleca a treia navă cu cereale. Potrivit liderului de la Kiev, în așa mod, lumea va vedea că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina.
„Ne mișcăm destul de activ în ceea ce privește un alt punct al formulei de pace ucraineană - securitatea alimentară. A treia navă din cadrul inițiativei noastre "Grâu din Ucraina" a intrat în portul Odesa. 25.000 de tone de grâu umanitar vor fi trimise în Somalia. Al doilea vas, se va îndrepta către Etiopia cu 30.000 de tone de grâu la bord”, a menționat președintele Volodimir Zelenski.
Agenția Internațională pentru Energia Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară din Zaporojie, până la sfârșitul anului, a declarat șeful de supraveghere atomică al ONU. Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia rusă și, în timp ce războiul continuă, a fost nevoită să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori, potrivit Reuters.