Social

Eugen Doga, pentru ultima oară la Palatul Național „Nicolae Sulac”: „De-acum încolo, în ceruri va fi mult mai frumos, mai cald, pentru că Maestrul s-a urcat acolo sus și va cânta muzica lui eternă”

Rând pe rând, cu flori și cu durere în suflet, numeroși oameni au venit astăzi să-și ia rămas-bun de la Maestrul Eugen Doga. Timp de peste trei ore, corpul neînsuflețit al marelui compozitor s-a aflat în sala mare a Palatului Național „Nicolae Sulac”, unde a avut loc ceremonia „In memoriam Eugen Doga” și mitingul de doliu. La sicriul Maestrului au fost depuse flori și din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și a președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

captură video/ Rudele apropiate ale lui Eugen Doga – soția Natalia, fiica Viorica și nepotul Dominic, lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al maestrului, depus la Palatul Național „Nicolae Sulac”.
Sursa: captură video/ Rudele apropiate ale lui Eugen Doga – soția Natalia, fiica Viorica și nepotul Dominic, lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al maestrului, depus la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Toți cei care l-au cunoscut pe Eugen Doga și îi iubesc muzica și-au luat rămas-bun pe fundalul muzicii interpretate de Orchestra simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”.

„Este greu de vorbit. Astăzi ne luăm rămas-bun de la marele compozitor, marele muzician, marele om Eugen Doga. Va rămâne și în sufletul meu, și al întregii societăți, va rămâne în suflete pentru totdeauna. Oriunde ne-am duce, vom asculta muzica lui Eugen Doga”, a menționat dirijorul Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros.

captură video
Sursa: captură video

„El l-a cântat pe Eminescu mai mult decât toți compozitorii noști împreună. A cântat dragostea Veronicăi Micle și Mihai Eminescu așa cum e dragostea din cer, cum se iubește un bărbat și o femeie. Ceea ce a scris Eugen Doga eu am dus în lume, în toată Europa, cântam romanțele lui: „De-aș avea și eu o floare” și multe altele. În Japonia, au cerut de la mine notele melodiei. Eugen Doga scria o muzică din ceruri”, a afirmat Artistul Poporului Mihail Muntean.

„Omul Eugen Doga a fost, de fapt, o epocă, a deschis drumuri, a făcut punți, a luminat. Acum, acea lumina se retrage, dar ecoul rămâne pentru veșnicii. A fost un om care a deschis porți pentru mulți dintre noi, un pionier care a inspirat generații întregi. Pentru mine este o mare pierdere. A fost un îndrumător tăcut, un om care a deschis fără zgomot drumuri pentru alții”, a spus dirijorul Orchestrei naționale simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”, Gheorghe Mustea.

„Rămâne în sufletele oamenilor ca un compozitor al lumii, fiindcă piesele lui răsună în toată lumea. Ne bucurăm c-am avut un mare compozitor”, a spus Vasile Iovu, Artist al Poporului.

„Am fost mândru întotdeauna când am avut spectacole alături de Doga la București, oriunde. Am avut ce învăța de la el”, mărturisește Artistul Poporului, Mihai Ciobanu.

„Muzica lui a fost, este și rămâne. Ne reprezintă și prin ea vom dăinui”, susține interpretul Vitalie Dani.

„Toate concertele cu muzica lui Doga, el era prezent în sală, pe scenă, cânta la pian”, își amintește Artistul Poporului, Constantin Moscovici.

Paula Seling a venit special de la București pentru a-i exprima Maestrului recunoștința pentru toate melodiile frumoase pe care le interpretează: „Îmi vine greu a crede că a plecat în veșnicie. Îmi vine greu a crede că nu-l voi mai vedea în sală atunci când interpretez capodoperele sale”.

Eugen Doga este o mândrie a țării noastre, iar prin arta lui va trăi veșnic, susțin și alți oameni care au venit la Palatul Național „Nicolae Sulac” să-și ia rămas-bun de la marele compozitor:

„A concentrat în creația lui cele mai frumoase clipe, cele mai frumoase trăsături ale poporului nostru, dragostea de viață, dragostea de pământul nostru și de oameni”;

„E o durere mare în suflet. Sunt plecată de aici de 20 de ani, dar tot timpul am ascultat muzica lui Eugen Doga”;

„Mereu îmi amintesc de melodia din copilăria mea „Maria Mirabela”. Și îmi imaginez că, de-acum încolo, în ceruri va fi mult mai frumos, mai cald, pentru că maestrul s-a urcat acolo sus și va cânta muzica lui eternă”.

Programul comemorativ a început la ora 08:00 cu un serviciu divin și prohodul la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău. De la ora 10:00, corpul neînsuflețit al compozitorului este depus în sala mare a Palatului Național „Nicolae Sulac”. Pentru ora 12:50, este programată procesiunea de rămas-bun, iar la ora 13:00, cortegiul funerar se va deplasa spre Cimitirul Central de pe strada Armenească, unde, la ora 14:00, va avea loc ceremonia de înmormântare.

Compozitorul și academicianul Eugen Doga a încetat din viață marți, 3 iunie, la vârsta de 88 de ani.

În ziua funeraliilor lui Eugen Doga, 5 iunie, în Republica Moldova este declarată zi de doliu național, în semn de omagiu pentru una dintre cele mai respectate figuri ale culturii est-europene. Pe parcursul zilei, drapelele de stat sunt coborâte în bernă, iar instituțiile publice și cetățenii sunt îndemnați să păstreze un moment de reculegere în memoria Maestrului.

Eugen Doga a fost o personalitate emblematică a muzicii noastre, cu o carieră de peste șase decenii. A compus muzică de film, balet, corală și instrumentală, devenind cunoscut în întreaga lume prin colaborările cu regizorul Emil Loteanu pentru filme precum „Lăutarii”, „Gingașa și tandra mea fiară” și regizorul Ion Popescu-Gopo pentru filmul „Maria Mirabela”.

Valsul din „Gingașa și tandra mea fiară” a fost inclus de UNESCO în lista capodoperelor muzicale ale secolului XX.

CITEȘTE ȘI:

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult