Externe

Ucraina, un an de război // Mii de morți și răniți, milioane de refugiați și orașe în ruine. ONU: „Este doar vârful aisbergului”

La un an de la declanșarea invaziei, numărul civililor care și-au pierdut viața în Ucraina a depășit pragul de 8.000, informează Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (UHCHR). Estimările arată, totodată, că peste 15.000 de persoane rămân date dispărute, peste 14 milioane au fost dislocate, dintre care aproape opt milioane au fugit din țară și peste 6,5 milioane sunt strămutate în interiorul țării.

Volodimir Zelenski/Facebook
Sursa: Volodimir Zelenski/Facebook

Raportul anual al UHCHR mai arată că 13.287 de civili au fost răniți într-un an de conflict, iar 487 dintre civilii uciși și 954 dintre răniți erau copii. Mai mult de 140.000 de clădiri au fost distruse într-un an de război în Ucraina, conform datelor publicate de Reuters. Potrivit rapoartelor anterioare publicate de OHCHR, cele mai multe victime în rândul civililor provin din regiunile Donețk și Lugansk - peste 4.000 de decese.

„Datele noastre reprezintă doar vârful aisbergului într-un război al cărui cost în rândul civililor este insuportabil”, a menționat într-un comunicat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.

De la 24 februarie 2022, Asociated Press (AP) și rețeaua de documentare Frontline au verificat 636 incidente care au implicat potențiale crime de război. La rândul lor, autoritățile ucrainene au înregistrat peste 70.000 de crime de război, în care sunt incluse omorârea civililor, atacuri asupra infrastructurii civile, violuri, deportări forțate și altele.

Peste 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei Ucrainei, iar pierderile sunt probabil similare de partea ucraineană, estima la 10 noiembrie 2022, șeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, citat de AFP.

În primele ore ale dimineții de astăzi, când se împlinește un an de război, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situația militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condițiile din est sunt foarte grele. Liderul de la Kiev spune că anul care a trecut a fost unul marcat de durere, regret, credință și unității și dă asigurări că 2023 va fi anul victoriei Ucrainei asupra Rusiei.

„Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere: nu un steag alb, ci un steag albastru și galben. Nu o evadare, ci o întâlnire. Întâlnirea cu inamicul. Rezistență și luptă. A fost un an de durere, regret, credință și unitate. Și acesta este anul indestructibilității noastre. Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Amintim că Federația Rusă a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, în ceea ce au numit, ulterior, o „operațiune specială de demilitarizare și denazificare”. Încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, Republica Moldova, de rând cu principalele organisme internaționale (SUA, UE, ONU, Consiliul Europei, NATO) au condamnat agresiunea Rusiei și au impus sancțiuni la adresa acestui stat. La 2 martie 2022, procurorul Curții Penale Internaționale, cu sediul la Haga, Karim A.A. Khan QC, a deschis o anchetă pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult