Social

Diagnostic mai rapid pentru accidentele vasculare cerebrale, dar și bolile oncologice, la Orhei. Spitalul raional a fost dotat cu utliaje moderne

Captură video
Sursa: Captură video

Spitalul Raional Orhei are, începând de astăzi, un cabinet de tomografie computerizată și altul radiologic, ambele dotate cu echipamente de ultimă oră. Astfel, pacienții cu maladii grave, inclusiv oncologice, vor avea acces mai rapid la diagnosticare în localitatea lor. Evenimentul de inaugurare a celor două cabinete a avut loc luni, în prezența ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, și a angajaților instituiei medicale.

Spitalul Raional Orhei a fost dotat cu un tomograf computerizat, un aparat de radiologie fix de înaltă performanță și cu un sistem radiologic mobil cu braț.

„Deschiderea Centrului primar de accident vascular cerebral (AVC) de la Orhei este al doisprezecelea la număr și în curând îl vom deschide și pe al treisprezecelea. (...) Potrivit datelor statistice, peste 28 000 de orheieni beneficiază de investigații radiologice, iar acum acestea vor putea fi efectuate cu cele mai moderne echipamente”, a arătat ministra Sănătății.

Ala Nemerenco a adăugat că au fost demarate lucrări de reparație a Spitalului Raional Orhei în sumă de 30 de milioane de lei, fapt care „va schimba foarte mult toată activitatea instituției”.

„Radiodiagnosticul este foarte important în tratarea pacienților, dar până acum nu am avut un tomograf computerizat. În prezent, lucrurile sunt mai simple. Domnii doctori și echipa care lucrează știu cât este de ușor și cum poți lua o tactică de tratament cât mai rapidă și cât de repede poți aduce un pacient de la o etapă la alta”, a afirmat la eveniment Andrei Vîrlan, directorul Spitalulului Raional din Orhei.

Tomograful, procurat din sursele Ministrului Sănătății, a costat 8,9 milioane de lei. Aparatul radiologic fix, în valoare de 3,2 milioane de lei, a fost procurat din resurse guvernamentale, prin intermediul finanțării oferite de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Totodată, sistemul radiologic mobil cu braț, în sumă de 1,2 milioane de lei, a fost achiziționat printr-un grant nerambursabil acordat de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.


Amintim că, în 2023, Ministerul Sănătății a anunțat despre lansarea a treisprezece centre AVC în diferite regiuni ale R. Moldova pentru acordarea ajutorului în timp util pacienților. Decizia a fost luată în contextul unei creșteri semnificative a deceselor cauzate de accidentul vascular cerebral.

Vlada Vasilachi

Vlada Vasilachi

Autor

Citește mai mult