Comunitatea LGBTQ+ anunță marșul tradițional pentru data de 15 iunie, în pofida interdicției autorităților de la Chișinău: „Drepturile omului nu se negociază”

Platforma organizațiilor și activiștilor LGBTQ+ din Moldova a lansat, luni, Festivalul Moldova Pride 2025, care se va desfășura până la sfârșitul săptămânii curente. Tradiționalul marș, organizat pentru a 13-a oară, va avea loc pe 15 iunie, în pofida deciziei recente a autorităților Chișinăului de a-l interzice, anunță organizatorii.
Potrivit directoarei executive a Centrului de Informații GENDERDOC-M, Angelica Frolov, ediția din acest an se va desfășura sub sloganul „Nu vă jucați cu 5%”, care reprezintă un mesaj politic, în contextul alegerilor parlamentare din toamnă.
„În fiecare an, noi comunicăm despre Moldova Pride Festival și imediat apare un val de discurs de ură, de falsuri, așa cum le avem și în acest an. (...) Comunitatea LGBT a fost deja aleasă ca țintă, ca dușman intern, pentru a denatura, a manipula opinia publică. Noi am vrut să aducem mesajul că nu suntem atât de puțini. Suntem mai mult de 5% și partidele politice ar trebui să aibă interesul să lupte și pentru voturile noastre, pentru că 5% este pragul minim pentru a ajunge în Parlament în calitate de partid”, a declarat Angelica Frolov într-o conferință de presă.
În acest an, marșul va fi coordonat de BangBang.md.
„Sunt Vasile Micleușanu, m-am născut în anul 1995 în satul Micleușeni, raionul Nisporeni, sunt gay și, la fel, ca și ceilalți moldoveni, am crescut cu aceleași tradiții și obiceiuri. Eu nu am venit de nicăieri, la fel ca mulți dintre cei care vor veni la marșul de pe data de 15 iunie. Nu am fost aduși de o agenda secretă, nu am trecut granițele cu un flag curcubeu în buzunar. Sunt aici din 1995 și ca mine sunt mii și sute. Vrem să transmitem ideea că drepturile LGBT sunt drepturile omului, iar drepturile omului nu se negociază”, a declarat Vasile Micleușanu, fondatorul BangBang.md.
„Vrem o țară unde nu trebuie să ne cerem scuze pentru cine suntem, o țară unde iubirea nu e un pericol, unde identitatea nu e motiv de rușine și unde viețile noastre, ca femei, femei lesbiene, nu sunt propagandă politică, dar sunt subiecte în agenda politică”, a declarat Elvira Drangoi de la asociația „Femei pentru Femei”, la aceeași conferință de presă.
Un alt eveniment din cadrul festivalului va fi Pride Park, programat pentru 14 iunie, care va pune accent pe participarea civică.
Activiștii au menționat că locația mai multor evenimente din cadrul Festivalului Moldova Pride 2025 nu va fi anunțată din timp și va putea fi identificată cu ajutorul organizatorilor sau indicatoarelor, din motive de securitate.
Amintim că Marșul Pride 2025 a fost interzis în municipiul Chișinău prin votul din 15 mai al consilierilor municipali socialiști, comuniși și ai Mișcării Alternativa Națională. La acea ședință, consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate au părăsit sala.
GENDERDOC-M a condamnat inițiativa și a cerut retragerea proiectului de decizie înainte ca acesta să fie aprobat. GENDERDOC-M a calificat inițiativa drept „încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale omului – dreptul la liberă exprimare, la întrunire și la egalitate în fața legii”.
Marșul Pride în Republica Moldova, cunoscut și ca Moldova Pride, este un eveniment anual organizat pentru a promova drepturile și vizibilitatea comunității LGBTQ+ din țară. În ultimii ani, acesta a fost un subiect sensibil din cauza diviziunilor sociale și politice din Republica Moldova, în special între tendințele proeuropene și cele proruse.