Politic

Alexandru Tănase consideră „populistă” inițiativa Olesei Stamate privind numirea judecătorilor CC

Inițiativa legislativă propusă de deputata neafiliată Olesea Stamate, care vizează reformarea procesului de numire a judecătorilor Curții Constituționale (CC), este „populistă”, afirmă fostul președinte al instituției, Alexandru Tănase. Acesta consideră că momentul lansării proiectului, mai exact în ajunul reformării Curții Constituționale și în preajma campaniei electorale, ridică serioase semne de întrebare.

Această inițiativă denotă încă o dată că autorul ei nu are nici cea mai mică înțelegere privind ceea ce presupune rolul unei Curți Constituționale, cu ce se ocupă ea și care este procesul politic de formare a unei asemenea instituții. Cerințele care au fost propuse, anume organizarea concursurilor și altele... în Republica Moldova, din păcate, chiar și noțiunea de concurs a ajuns să fie un termen de blam. Lumea râde când aude de concursuri”, a spus fostul președinte al CC într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova.

Nici adăugarea unor noi criterii de eligibilitate pentru viitorii magistrați ai Înaltei Curți nu ar fi „realistă” și „posibilă”, deoarece Curțile Constituționale sunt o emanație a puterilor politice, a adăugat Alexandru Tănase.

Puterea politică, bineînțeles, decide discreționar asupra candidaților pe care îi numește la Curtea Constituțională. Aceste idei nu pot fi deduse din textul constituțional, care stabilește criteriile de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională”, a adăugat el.

Reprezentanții partidului de guvernământ au declarat pentru Teleradio-Moldova că vor reveni mai târziu cu un comentariu privind inițiativa lansată astăzi de fosta colegă, Olesea Stamate.


Precizăm că luni, 9 iunie, deputata neafiliată Olesea Stamate a prezentat un proiect de lege care urmărește modificarea procesului de numire a judecătorilor Curții Constituționale din Republica Moldova. Inițiativa vine în contextul expirării, în luna august curent, a mandatelor pentru cinci dintre cei șase judecători ai Curții, iar scopul declarat este de a preveni politizarea instituției și de a consolida încrederea publicului în independența justiției constituționale.

Printre principalele modificări propuse de deputată se regăsesc instituirea unei proceduri publice de selecție, prin completarea legii cu un nou articol, care prevede analiza dosarelor, interviuri publice și motivarea deciziilor privind selectarea candidaților, organizate de Parlament, Guvern și CSM, introducerea unei majorități calificate în Parlament, respectiv votul a 3/5 dintre deputați, pentru numirea judecătorilor, în scopul prevenirii monopolului politic al partidului majoritar.

De asemenea, deputata propune extinderea criteriilor de eligibilitate, prin adăugarea a două noi condiții: să nu fi fost membru al unui partid politic sau să nu fi deținut funcții politice în ultimii trei ani și să fi demonstrat imparțialitate și independență în activitatea profesională anterioară.

Potrivit Olesei Stamate, aceste măsuri vor garanta un proces echitabil, vor întări independența Curții și vor preveni interferențele politice.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult