„Profund simț al datoriei”, la frontieră: povestea polițistei Mihaela Voloceai

Granițele nu sunt doar linii trasate pe hartă. Pentru mulți dintre noi, ele rămân abstracte, invizibile. Dar, pentru cei care le păzesc, fiecare zi la frontieră este o nouă provocare. Mihaela Voloceai este polițistă de frontieră de cinci ani și îmbracă uniforma în fiecare dimineață cu același respect ca în prima zi. Activează în zona de sud a țării, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești.
Cu un spirit de luptătoare și o voință de fier, Mihaela s-a remarcat ca profesionistă, devenind un model pentru colegii săi. Tura ei durează 12 ore și începe devreme, cu pregătirea echipamentului și stabilirea planului de patrulare. În fiecare zi, verifică documente, răspunde alarmelor de încălcare a frontierei și apelurilor radio – cu calm, dar cu o vigilență constantă.
„Am început această carieră dintr-un profund simț al datoriei și dorința de a contribui la siguranța cetățenilor și protejarea hotarelor țării. Este o misiune care implică nu doar responsabilitate, ci și o onoare”, a spus Mihaela Voloceai, polițistă de frontieră PTF Giurgiulești.
Mihaela spune că a îmbrăcat uniforma pentru prima dată în 2020, un moment care i-a adus un puternic sentiment de responsabilitate. Studiile la Facultatea de Drept i-au oferit o bază solidă și deschiderea necesară pentru domeniul structurilor de ordine publică.
„Era începutul pandemiei, purtam măști, iar uniforma mi-a dat un sentiment de responsabilitate și mândrie. A fost un început greu, un început pe care nu mi-l imaginasem așa, însă, cu timpul, am înțeles că sunt acolo unde trebuie”.

Unul dintre cele mai dificile momente ale carierei sale a fost începutul războiului din țara vecină, când mii de ucraineni treceau frontiera în căutarea unui refugiu.
„Cea mai mare experiență a fost începutul războiului din Ucraina. Fiind în prima linie la frontieră, ne confruntam zi de zi cu valuri de oameni care-și părăseau țara îndurerați și triști”, rememorează ea.
Poliția de Frontieră se modernizează. Tehnologia este tot mai prezentă – camere de supraveghere, drone, aplicații de recunoaștere facială. Dar nimic nu înlocuiește instinctul și curajul unui om aflat în teren.
„A fost o experiență care m-a format profesional, fiindcă la început totul a fost nou și provocator. A fost nevoie de o adaptare rapidă, atenție la detalii”.

Într-un sistem unde rigoarea este îmbinată cu empatia, femei ca Mihaela schimbă vechile tipare. Nu mai este „o lume a bărbaților”, ci o lume unde profesionalismul, echilibrul și demnitatea nu țin cont de gen.
„Meseria de polițist de frontieră necesită să ai un angajament ferm față de serviciul pe care îl avem, să fii devotat, să faci multe sacrificii. Uneori, trebuie să lași familia singură acasă și să pleci în misiuni. În cadrul Poliției de Frontieră, activează 41 de femei. Suntem mândri că facem o echipă cu dânsele”, a menționat Ion Balușca, ofițer al sectorului Poliției de Frontieră Giurgiulești.

Ziua Poliției de Frontieră este marcată anual pe 10 iunie, dată care amintește de momentul din 1992, când Republica Moldova a înființat oficial propria structură de pază a frontierei. Instituția a evoluat de la trupe de grăniceri la un organ modern, parte a Ministerului Afacerilor Interne.