Comisara Mînzatu, la Moldova 1: Peste 240 de milioane de euro din fonduri UE vor fi alocați pentru educație și politici sociale

Uniunea Europeană va aloca peste 240 de milioane de euro pentru modernizarea educației și sprijinirea politicilor sociale din Republica Moldova. Într-un interviu pentru Moldova 1, comisara europeană Roxana Mînzatu a declarat că, în paralel cu investițiile, țara are de armonizat legislația muncii cu standardele europene, fiind analizate în prezent peste 20 de directive. Printre obiectivele majore se numără creșterea ocupării forței de muncă, extinderea învățământului profesional, dublarea PIB-ului și a salariului mediu, a anunțat vicepreședinta Comisiei Europene.
Roxana Mînzatu, responsabilă de portofoliul pieței muncii, drepturilor sociale și educației, a explicat că, deși o mare parte din legislația muncii a Republicii Moldova este deja aliniată la acquis-ul comunitar, există încă 20-25 de directive europene pe care țara „le studiază, pentru că sunt diferențe, lacune legislative unde va trebui să vină cu reglementare pentru a se putea alinia la reglementările pe care le avem la nivel european”.
Comisara a explicat faptul că, în domeniul educației, competențele Uniunii Europene sunt mai reduse, statele membre fiind cele care decid curricula și organizarea sistemului educațional. Rolul UE aici este mai mult de cooperare, partajare de bune practici și oferire de fonduri pentru investiții.
În contrast, în ceea ce privește legislația muncii și ocuparea forței de muncă, Republica Moldova „va avea de preluat standarde legislative europene și va fi un pic de lucru”, a spus Mînzatu.
Investiții pentru reducerea inactivității și dublarea PIB-ului
Unul dintre obiective este ca mai mulți oameni să aibă locuri de muncă și să învețe meserii de care este cu adevărat nevoie în economie. „Standardul principal pe care îl vizăm este acela ca Republica Moldova să-și dubleze Produsul Intern Brut, să-și dubleze salariul mediu”, a afirmat Mînzatu.
Ea a menționat că investițiile vor sprijini inclusiv extinderea învățământului dual și modernizarea școlilor profesionale, pentru a facilita integrarea tinerilor și a persoanelor vulnerabile pe piața muncii.
O parte din fondurile Planului de creștere pentru Republica Moldova va fi direcționată și către educație și politici sociale.
„Am dat peste 240 de milioane de euro și, evident, am vrea și mai mult să fie investit în zona aceasta. (...) Vom vedea investiții din acest plan în tot ceea ce înseamnă modernizarea, dotarea, eficientizarea publică a școlilor, a grădinițelor, crearea de locuri în creșe”, a explicat comisara Mînzatu.
De asemenea, potrivit ei, Uniunea Europeană va susține reducerea decalajelor între mediul urban și cel rural prin finanțarea școlilor-model, a transportului elevilor și a dotării laboratoarelor de științe, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău.
Precizăm că vicepreședinta Executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 9-10 iunie. Aceasta este responsabilă pentru portofoliul „Oameni, Competențe și Pregătire” în cadrul celei de-a doua Comisii von der Leyen, care și-a început mandatul la 1 decembrie 2024.
CITEȘTE ȘI:
Planul de Creștere pentru Republica Moldova, adoptat de Comisia Europeană în octombrie 2024, prevede 1,9 miliarde de euro pentru reforme și investiții în perioada 2025–2027, condiționate de progrese concrete în alinierea la standardele UE. Fondurile vizează domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea, educația și ocuparea forței de muncă, cu obiectivul de a stimula economia și de a integra treptat R. Moldova în piața unică europeană.