R. Moldova: Ambalajele băuturilor ar putea fi returnate unităților de comerț contra bani

Republica Moldova ar putea prelua exemplul altor state privind implementarea sistemului de depozit pentru ambalajele băuturilor. Mai exact, consumatorii vor putea returna ambalajele din plastic, sticlă sau metal la unitățile de comerț și vor primi înapoi o anumită sumă. Astfel, oamenii vor fi motivați să întoarcă ambalajele și acestea vor deveni resurse, nu deșeuri.
Fiecare ambalaj returnat înseamnă mai puține gunoaie aruncate pe dealuri, în râuri și lacuri, dar și materie primă pentru o fabrică, un antreprenor sau un inovator, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, în cadrul Pria Environment Conference Moldova, un eveniment dedicat dialogului deschis cu mediul privat, organizațiile neguvernamentale și societatea civilă privind modul în care va fi implementat sistemul de depozit pentru ambalaje în Republica Moldova.
„Această reformă creează o piață nouă – piața ambalajelor reciclabile. Ea aduce transparență, printr-un sistem informatic național care înregistrează fiecare ambalaj. Ea impune disciplină, pentru că doar produsele corect marcate, înregistrate și contractate pot fi puse pe piață. Ea stimulează competiția economică loială, eliminând evaziunea și practici incorecte. Sistemul de depozit este motorul dezvoltării unei industrii a reciclării aici, în Republica Moldova”, a afirmat ministrul Lazarencu.
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, a evidențiat faptul că sistemul de depozit reprezintă nu doar o soluție pentru protecția mediului, dar și o reformă economică amplă.
„Acesta implică crearea de locuri de muncă verzi și dezvoltarea unor centre logistice locale, alături de investiții consistente în infrastructura modernă de colectare și reciclare. Moldova este pregătită să atragă investiții, să creeze locuri de muncă verzi și să reducă semnificativ poluarea cu plastic, metal și sticlă. Este un pas necesar spre o economie circulară funcțională și spre alinierea la standardele de mediu europene”, a declarat Grigore Stratulat.
Potrivit Ministerului Mediului, montarea aparatelor automate de returnare a ambalajului din plastic, sticlă, metal va contribui la strângerea ambalajelor mai rapid și mai eficient și va scădea poluarea cu deșeuri.
Autoritățile nu au avansat, deocamdată, niciun termen privind lansarea sistemului de depozit pentru ambalaje în Republica Moldova.