Politic

Securitatea din regiune și sprijinul economic pentru Ucraina, subiecte-cheie la summitul de la Odesa

Președintele României, Nicușor Dan, și președinta Maia Sandu participă la Summitul regional de solidaritate sud-est europeană cu Ucraina. Reuniunea are loc la Odesa, iar alte detalii nu au fost făcute publice, din motive de securitate. Experții cred că temele principale ar fi: securitatea în regiune, sprijinul economic pentru Ucraina și libera circulație pe Marea Neagră și Dunăre.

Atacurile masive ale Federației Ruse asupra Ucrainei reprezintă motivul pentru care Summitul regional de solidaritate sud-est europeană cu Ucraina se va desfășura într-un context încă necunoscut, urmărind, în principal, securitatea evenimentului, potrivit analiștilor.

Expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, consideră că subiectele care vor predomina agenda de discuții vor fi apărarea și ajutorul economic necesar Ucrainei, dar și includerea acestei țări în proiecte energetice de anvergură din regiune. Isac subliniază că prezența la Summitul de la Odesa a prim-miniștrilor bulgar și grec va atrage după sine și consolidarea relațiilor regionale.

România, precum și Republica Moldova, Bulgaria, Croația, Grecia și alte state care vor participa, doresc să-și consolideze relațiile bilaterale cu Ucraina, pentru a asigura și participarea firmelor lor la procesul de reconstrucție a Ucrainei, care va fi, cu siguranță, cel mai amplu care se va desfășura în următoarea jumătate de secol, spune expertul.

În ceea ce privește România și Republica Moldova, acestea vor găsi în Ucraina un partener strategic, afirmă Mihai Isac, adăugând că ambele state vor participa activ la reconstrucția țării vecine, întrucât acestea sunt, în mod clar, platforme pentru transportul de marfă, materiale de construcție și alte resurse către Ucraina.

Atât la Chișinău, cât și la București, ar fi bine ca autoritățile să creeze o structură guvernamentală, care să asigure, de asemenea, posibila implicare nu numai a firmelor cu capital moldovenesc și românesc, dar și a unor firme străine care, desigur, pot recruta forță de muncă din România sau Republica Moldova, a adăugat Isac.

Politologul bucovinean Marin Gherman dă și o valoare simbolică primei vizite a președintelui român, Nicușor Dan, în Ucraina. Ultima vizită a unui președinte român la Odesa a avut loc mai bine de două decenii în urmă, în timpul mandatului lui Emil Constantinescu, subliniază profesorul.

Marin Gherman accentuează și mesajul de sprijin pe care șefii de stat ai României și Republicii Moldova îl vor aduce comunității românilor din sudul Ucrainei, în contextul agresiunii hibride ruse. La nivel regional, politologul explică rolul esențial al României și Bulgariei, în calitate de membre ale blocului comunitar, dar și al Republicii Moldova, în arhitectura securității din sud-estul continentului european.

România, crede Marin Gherman, este cheia foarte importantă pentru reglementarea securității în regiunea Mării Negre. În viziunea sa, România și Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene, au capacitatea de a contrabalansa „influențele nocive” ale Federației Ruse, care, spune profesorul, vrea să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc.

Aici, Republica Moldova are un rol secundar, dar foarte important. Stabilitatea Republicii Moldova este un real ajutor pentru o ecuație de securitate care poate fi construită în Marea Neagră cu ajutorul României, subliniază Marin Gherman.

Potrivit biroului prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis, unul dintre puținii lideri care au vorbit public despre reuniune, summitul urmează unei serii de reuniuni regionale inițiate pentru a consolida legăturile dintre Ucraina și țările din sud-estul Europei. Grecia a găzduit prima astfel de reuniune la nivel înalt la Atena, în august 2023.

Luminița Toma

Luminița Toma

Autor

Citește mai mult