Colecții private românești, prezentate la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Capodopere din colecții private românești sunt prezentate în premieră la Muzeul Național de Artă al Moldovei în cadrului expoziției "Art Safari - Maeștrii artei românești". Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", Fundația "Constantin Mimi", în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României la Chișinău.
Celebra lucrare "Care cu boi venind de la câmp" de Nicolae Grigorescu, alături de creațiile lui Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu ,Teodor Aman, alți maeștri ai artei românești, erau contemplate cu interes de vizitatori.
„Înglobează mai multe valori, mai multe tradiții”.
„Sunt superbe. Îndemn toată lumea să vină obligatoriu, este ceva extraordinar”, spune pictorul Ghenadie Jalbă.
„Impresionează prin plasticitate, prin colorit, prin compoziție”, menționează sculptorul Ion Zderciuc.
„După o anumită perioada de întrerupere a diferitor expoziții din cauza pandemiei, după aceasta a venit războiul din vecinătate și am stopat câteva proiecte, dar această reluare este un semn bun”, consideră directorul Muzeului Național de Artă al Republicii Moldova, Tudor Zbârnea.
Expoziția este consacrată Zilei Naționale a României.
„Colecționarii de artă din România s-au despărțit temporar de capodoperele pe care le dețin ca ele să poată călători la Chișinău. Poate unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți face de ziua ta naționala, este să împărtășești din frumos și din bucuriile tale”, a subliniat ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.
Printre vizitatori a fost și Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului României.
„Este un exercițiu de cultură autentic care a fost gândit de mulți factori”, a menționat Alina Gorghiu.
Proiectele culturale vor avea continuitate.
„ICR încearcă sa identifice proiecte culturale românești de succes, așa cum este "Art Safari", să-i găsească un partener local, așa cum este Fundația "Constantin Mimi" și să creăm o punte de legătură între cele două proiecte cu ajutorul dumneavoastră, cu ajutorul publicului din Republica Moldova să prindă aripi și la Chișinău așa cum a prins la București”, spune directorul adjunct al ICR "M. Eminescu", Narcis Afrăsinei.
Capodoperele vor fi expuse la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova până în data de 22 ianuarie.