Andrei Spînu: „Facem totul ca să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”
După semnarea contractului cu MGRES pentru livrarea energiei electrice malului drept al Nistrului în luna decembrie și în urma criticilor aduse deciziei de a renunța la gazul rusesc în favoarea regiunii transnistrene, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit astăzi cu explicații pe pagina sa de Facebook.
„Vreau din start să știți că deciziile luate au un singur scop: să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”, a menționat Spînu, prezentând un șir de argumente.
Întâi de toate, vicepremierul a răspuns la întrebarea „cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi”
„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. Moldovagaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, Moldovagaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, a explicat Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii a mai spus că, în baza contractului semnat între Moldovagaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Iar volumul zilnic de 5,7 mln m3 pe zi reprezintă în 31 de zile din decembrie 176,6 mln m3. „Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului”, a menționat vicepremierul Andrei Spînu.
Răspunzând la întrebarea „de ce malul stâng a primit mai mult gaz?”, ministrul Infrastructurii a specificat că regiunea transnistreană va primi, în luna decembrie, aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. „Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng”, a subliniat Andrei Spînu.
„Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?”, se întreabă vicepremierul și tot el răspunde că „da, este”. Potrivit ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, „toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic”.
„Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD)”, menționează Andrei Spînu, adăugând că „cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor”.
Amintim că „Energocom” a încheiat cu centrala de la Cuciurgan un contract de furnizare a energiei electrice în luna decembrie la prețul de 73 de dolari SUA/MWh.