Politic

Grecia ar putea livra gaze naturale Republicii Moldova în regim neîntrerupt. Maia Sandu: „Suntem interesați de colaborare”

Republica Moldova și Grecia își intensifică colaborarea în domeniul energetic. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi la Chișinău de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, în cadrul unei conferințe de presă comune.

Maia Sandu/Facebook
Sursa: Maia Sandu/Facebook

„Țara noastră a fost afectată grav de criza energetică, dar am reușit, totuși, să ne diversificam sursele de energie și vom investi în continuare în securitatea energetică a țării. Acum suntem interesați să cooperăm cu Grecia în domeniul energetic, care este un importat hub în regiunea. Cooperarea noastră va viza atât achizițiile de gaze lichefiate, cât și transportarea acestora spre Republica Moldova și mai departe”, a declarat președinta Maia Sandu.

La rândul său, președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, a declarat, de la Chișinău, că Grecia rămâne un partener de nădejde al Republicii Moldova. Lidera de la Atena dă asigurări că țara sa va susține parcursul european al Republicii Moldova și va ajuta țara noastră să depășească crizele cu care se confruntă, inclusiv în domeniul energetic. În acest sens, președinta Sakellaropoulou declară că Grecia ar putea livar gaze naturale în Republica Moldova în regim neîntrerupt.

„ În domeniul energiei, datorită eforturilor comune cu UE, Republica Moldova este astăzi mai bine pregătită să facă față crizei energetice. I-am reiterate dnei președintă Sandu, că așa cum a menționat și prim-ministrul Greciei, Grecia investește în dezvoltarea de infrastructură, care va accentua rolul de pilon energetic în zonă, inclusiv livrarea neîntreruptă de gaze către Republica Moldova”, a mai declarat președinta Katerina Sakellaropoulou.

Amintim că directorul executiv al operatorului elen de transport al gazelor, Maria Rita Galli, a declarat, la sfârșitul anului trecut, că Grecia ar putea să exporte gaze naturale în Republica Moldova, România și Ucraina. Se întâmpla după ce terminalul de la Revythousa și-a crescut capacitatea de export a cantităților mari de gaze naturale. Ulterior, Republica Moldova a importat primele cantități de gaze naturale din Republica Elenă, testând, astfel, funcționalitatea, în revers, a interconectorului Grecia-Bulgaria, via România. Atunci autoritățile de la Chișinău declarau că testare are ca scop diversificarea surselor de achiziționare a gazelor naturale și asigurarea securității energetice a țării.

Precizăm că președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, întreprinde astăzi o vizită oficială în Republica Moldova. Lidera de la Atena a anunțat, însă, în cadrul conferinței de presă, că este nevoită să își întrerupă programul la Chișinău, după tragicul accident feroviar, soldat cu zeci de morți și răniți, care a zguduit țara sa în această noapte. Ultima vizită a unui președinte elen la Chișinău a avut loc în anul 2004. Atunci țara noastră a fost vizitată de Constantinos Stephanopoulos.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult