Prevenirea infecțiilor alimentare cu Salmonella: reguli de igienă esențiale în sezonul cald

Vara, din cauza temperaturilor ridicate, bacteriile se pot înmulți rapid în alimente, crescând riscul apariției infecțiilor alimentare, inclusiv cu Salmonella. Specialiștii avertizează că este important să fie respectate regulile de igienă alimentară, în special în această perioadă.
Salmonella este o infecție cauzată de bacterii din specia cu același nume, care poate contamina o varietate de produse – ouă, carne, lapte, dar și fructe și legume, explică medicul gastroenterolog Margarita Surlari.
„Se afectează tractul gastrointestinal, manifestându-se prin diaree, febră, greață, vomă, crampe abdominale”, a declarat Surlari pentru Radio Moldova. Ea a precizat că simptomele pot fi mai grave în cazul copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.
Pentru a preveni infectarea, medicul recomandă ca alimentele să fie bine spălate înainte de a fi consumate sau preparate. Ouăle trebuie curățate înainte de utilizare, la fel și fructele și legumele. Totodată, produsele din carne trebuie gătite corespunzător, pentru a elimina riscul de contaminare.