Electorala

În sudul țării a început campania electorală pentru alegerea bașcanului autonomiei găgăuze

Comisia Electorală din Găgăuzia a dat startul procedurii de înregistrare a grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția bașcan al autonomiei. Alegerile bașcanului vor avea loc pe data de 30 aprilie. Potrivit portalului Gagauzinfo.MD, deja au fost depuse două cereri privind înregistrarea grupurilor de inițiativă. Este vorba de fostul primar al municipiului Comrat și ex-deputatul PDM, Nicolai Dudoglo, precum și fostul deputat PSRM, Grigorii Uzun.

Potrivit presei locale, anterior și-au anunțat intenția de a candida la funcția de bașcan doi foști guvernatori ai regiunii – Dmitri Croitor (1999-2002) și Mihail Formuzal (2006-2015).

La moment, Croitor deține funcția de ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Potrivit legislației, după înregistrarea grupurilor de inițiativă, acestea ar urma să colecteze până la 9 mii de semnături în susținerea candidatului la funcția de bașcan din cel puțin 9 localități din autonomie. În cazul în care semnăturile vor fi validate, persoana va putea fi înregistrată în calitate de candidat.

Actualul conducător al regiunii, Irina Vlah, a deținut funcția respectivă timp de două mandate consecutiv și nu poate candida la noile alegeri.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult