Cultură

Nicolae Botgros - omagiat de „Mărțișor”

Nicolae Botgros a fost omagiat la concertul „Lăutarii Tradițional”, primul din suita de evenimente consacrate celei de-a 70-a aniversări de la nașterea maestrului, supranumit Regele Viorii, cel mai îndrăgit muzician din întreg spațiul românesc. Spectacolul muzical a avut loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” în cadrul celei de-a 57-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” și a reunit valoroși artiști de muzică populară de pe ambele maluri ale Prutului.

„Muzica populară cred că este viața mea pe care am trăit-o și nu-mi pare rău deloc. Dacă m-aș mai naște o dată, cred că aș lua-o de la capăt, tot de acolo. De la tata, de acasă aș pleca cu vioara în mână, cu toba cea cu care am crescut, tot cu ea aș pleca în lume fiindcă aceasta m-a făcut om”, a menționat maestrul Nicolae Botgros, director artistic al Orchestrei Lăutarii.

Sala arhiplină de spectatori, printre care și președintele Legislativului, reprezentanți ai Președinției, Parlamentului, Guvernului, corpului diplomatic, au aplaudat îndelung prestația sărbătoritului și a invitaților săi.

„Tot poporul moldovenesc îl iubește”. „De la Galați, din România, am venit. Îl apreciem foarte mult și de asta am venit”.

„Astăzi e o mare bucurie să fim la concertul titanului muzicii populare pe care îl felicităm pe această cale și suntem bucuroși că suntem la acest spectacol”, a spus interpretul și jurnalistul Vasile Mereuță.

„Îmi place că sunt foarte buni, numărul unu în România. Arăta-ți-l, vă rog, e cu dizabilități, dar e renumit, îndrăgit printre muzicieni”, a remarcat Ionuț Varanița, spectator.

La concertul aniversar au evoluat tinere talente, precum și interpreți consacrați de pe ambele maluri ale Prutului.

„Emoțiile din această seară sunt la fel ca acum 35 de ani. Atunci l-am cunoscut pe maestrul Botgros pe care-l sărbătorim astăzi la 70 de ani. Coliță! Să ne trăiești că ne trebuiești! La mulți mulți ani, liniștiți, cu sănătate”, i-a urat maestrului interpreta din România Sofia Vicoveanca.

„Pentru mine este ca un tată, este omul care m-a îndrumat pe acest drum frumos al cântecului popular”, a menționat solistul Orchestrei „Lăutarii”, Ion Paladi.

„Îl iubesc! Îl iubesc pe acest mare artist și sunt fericită că sunt contemporană cu dumnealui”, a spus interpreta română Mariana Ionescu-Căpitănescu.

„A lăsat pentru toată comunitatea românească de aici, de dincolo, din toată lumea - o moștenire minunată”, a remarcat interpretul Constantin Bahrin.

„Iubesc lumea și așa o să iubesc lumea până când o să mă duc dincolo de lumea cea de dor”, a conchis maestrul Nicolae Botgros.

Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” include și alte două concerte consacrate aniversării lui Nicolae Botgros: „Lăutarii Altfel” și „Lăutarii lui Botgros și Lupii lui Calancea”.

Directorul artistic și dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, a împlinit 70 de ani, pe 25 de ianuarie, curent.

Promo

Citește mai mult