Regional

Ce spun oamenii din Bălți despre folosirea sintagmei „limba română” în legislația națională

După ce Parlamentul Republicii Moldova a votat, în prima lectură, proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în toată legislația țării, jurnaliștii de la Bălți au fost curioși să afle ce cred locuitorii din municipiu despre această modificare. În timp ce unii salută inițiativa și cred că demult trebuia implementată, alții s-au arătat indignați de decizia deputaților și au declarat că s-a revenit la această temă sensibilă într-un moment nepotrivit.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Locuitorii din Bălți au păreri împărțite, referitor la înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" cu "limba română".

„- Majoritatea tinerilor spun că limba română este limba de stat. - Dar cum credeți, care sintagmă este corectă? - Limba română.”;

„Limba moldovenească este aceeași limba română. Nu este diferență, doar că acum vor spune deja că suntem români pentru că vorbim româna.”;

„Știți că limba moldovenească e limba care a fost scrisă cu chiriliță, iar limba română pe care o învățăm acum e scrisă cu litere latine. De ce trebuie să spunem că de-a lungul istoriei nu am avut etapa cu privire la limba moldovenească, dacă avem.”

„Ce o să ne ofere asta? Am schimbat denumirea limbii și vom trăi mai bine? Eu cred că limba moldovenească este corect, pentru că Moldova există de mai mulți ani decât România.”

Deputata PAS Veronica Roșca, unul dintre autorii inițiativei, spune că nu știe exact câte acte normative urmează să fie modificate, dar numărul acestora ar fi „de ordinul sutelor”.

„Nu știu câte acte normative sunt. Sunt zeci sau sute. Modificările se vor face în toate legile și actele normative interioare. Sper să se reușească în termen de 30 de zile, pentru că este o procedură mai mult tehnică”, a menționat Veronica Roșca.

După ce va fi aprobată în lectură finală, legea va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Ulterior, toate actele normative în vigoare care conțin sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” vor fi modificate prin înlocuirea acestora cu sintagma „limba română”.

Citește mai mult