Eurovision

LIVE TEXT Finala Națională Eurovision 2023 // Pasha Parfeni va reprezenta Republica Moldova pe marea scenă de la Liverpool

Pasha Parfeni cu piesa „Soarele și Luna” a câștigat Finala Naționala Eurovision Song Contest 2023 și va reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional ce se va desfășura în luna mai la Liverpool. Reprezentantul Republicii Moldova va urca pe scena de la Liverpool în prima semifinală din 9 mai. În Finala Națională, organizată de postul public de televiziune Moldova 1, au concurat 10 piese muzicale.

Actualizare 21:50 Pasha Perfeni este câștigătorul Finalei Naționale, acumulând un punctaj total de 24 de puncte. „Soarele și Luna” a fost piesa favorită a publicului și a acumulat cel mai înalt punctaj din partea juriului.

Pe locul doi se plasează SunStroke Project cu un punctaj total de 18 puncte, fiind urmat de Aliona Moon care a acumulat 17 puncte.

Actualizare 21: 48 Au fost anunțate rezultatele televotingului.

Actualizare 21:38 Pe scenă evoluează formația muzicală Frații Advahov.

Actualizare 21:25 Juriul anunță punctajul pentru fiecare din cei zece concurenți din Finala Națională.

Actualizare 21:23 Stop televoting!

Actualizare 21:06 Un alt invitat special la Finala Națională, care evoluează acum pe scenă, este reprezentantul României, Theodor Andrei, cu piesa „D.G.T. (Off and on)".

Interpretul are 19 ani și este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator și actor. A obținut peste 200 de premii în festivaluri naționale și internaționale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse.

În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa „Artist” de pe albumul „Fragil”. De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului „Mihaela Runceanu” 2022 și Marele Trofeu al Festivalului „Alexandria Pop Fest” 2022.

Actualizare 20:57 Pe scenă evoluează trupa „Sudden Lights”, care va reprezenta Letonia la Eurovision Song Contest 2023, cu piesa „Ajia”. „Sudden Lights” este o trupă de indie rock, înființată în anul 2012. Trupa este formată din Andrejs Reinis Zitmanis, Mārtiņš Matīss Zemītis, Kārlis Matīss Zitmanis și Kārlis Vārtiņš.

Actualizare 20:33 Pe scenă evoluează formația Zdob și Zdub, câștigătoarea etapei naționale din 2022. În 2005, Zdubii cu piesa „Bunica bate toba” s-au clasat pe locul 6 la Concursul Internațional desfășurat la Kiev. În 2022, Zdob și Zdub și Frații Advahov au cucerit inimile melomanilor la concursul desfășurat la Torino, plasându-se pe locul șapte cu piesa „Trenulețul”.

Actualizare 20:23 Start televoting!

Finaliștii și-au încheiat prestațiile, iar publicul își poate vota favoritul. Menționăm că telespectatorii au la dispoziție 35 de minute. Accesând acest link, veți putea vota doar o singură dată, un singur concurent, de pe numărul care îl veți intruce pe platformă.

Punctajul acumulat de finaliști va fi acordat de către juriu și public în proporție de 50 la 50.

Actualizare 19:45 Compania „Teleradio Moldova” a receptat un demers din partea părinților Cosminei, potrivit căruia participanta, din motive de sănătate, astăzi nu va putea fi prezentă. Cosmina însă nu va fi descalifică, vom urmări prestația finalistei din cadrul edițiilor live.

Actualizare 19:19 După anunțul „Start Voting”, telespectatorii vor avea la dispoziție 35 de minute pentru a vota piesa preferată, online. Pentru asta, veți accesa acest link sau veți scana codul QR, veți introduce numărul de telefon și veți primi un SMS cu codul de confirmare. Ulterior veți putea să alegeți unul dintre cei zece finaliști.

Actualizare 19:13 A fost anunțată componența juriului Finalei Naționale Eurovision Song Contest 2023:

Gheorghe Mustea, compozitor, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”, academician, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii.

Leonid Melnic, jurnalist, vicedirector al Departamentului TeleFilm-Chișinău, realizator de filme documentare.

Viorica Atanasov – producătoare, cântăreață, autoare și profesoară de canto la „Atelierul de voce – Viorica Atanasov”, cu experiență atât în domeniul academic, cât și a interpretării live în diferite stiluri de la clasică și jazz – la R&B și rock.

Gabriela Tocari – dirijor Capela corală „Moldova” a Companiei „Teleradio-Moldova”

Vlad Costandoi – fondatorul platformei Sens Music de promovare a tinerilor cântăreți; producătorul Festivalului Gustar.

Juriul va aprecia piesele muzicale cu note de la 1 la 12

Actualizare 19:05 Finala Națională Eurovision 2023 a început. În câteva clipe, cei zece concurenți vor evolua pe scenă străduindu-se să impresioneze publicul și să-i câștige votul. Compania Publică „Teleradio-Moldova” te invită să stai conectat și să urmărești show-ul.

Amintim, telespectatorii pot vota gratuit în regim online. Punctajul va fi acordat concurenților în proporție de 50 la 50 de către juriu și public.

Câștigătorul va merge la Liverpool pentru a reprezenta Republica Moldova la Etapa Internațională a concursului muzical Eurovision Song Contest 2023.

Finala Națională poate fi urmărită live pe Moldova 1, site-urile www.eurovision.md și www.moldova1.md, pe pagina de Facebook Eurovision Moldova, Moldova1, Compania „Teleradio-Moldova” și pagina oficială de YouTube TRM.

Citește mai mult