Externe

Turcia ar putea renunța la sistemul „all inclusive” pentru a reduce risipa alimentară

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Autoritățile din Turcia vor analiza posibilitatea renunțării la conceptul de „bufet suedez” în hoteluri, cu scopul de a reduce risipa alimentară. Un astfel de raport pentru președintele Recep Tayyip Erdoğan este pregătit de Consiliul pentru Politici Agricole și Alimentare, informează The Moscow Times, cu referire la Sabah. Autorii inițiativei propun înlocuirea sistemului „all inclusive” cu formatul „à la carte”, în care clientul comandă „atâta mâncare cât poate consuma”.

Membrul consiliului, președintele Asociației Restaurantelelor, Ramazan Bingöl, a declarat că 50% dintre preparatele servite în regim bufet se aruncă, inclusiv imediat după ce sunt gătite. „Mâncarea pusă în farfurie, dar neatinsă, ajunge la gunoi”, a precizat el.

În total, anual, din cauza consumului nereglementat, în țară se aruncă până la 23 de milioane de tone de produse alimentare, în special legume, fructe și pâine, potrivit datelor Fundației Turce pentru Prevenirea Deșeurilor. Calculat pe cap de locuitor, aceasta înseamnă 102 kg de resturi alimentare pe an. Aproximativ 35% din fructe și legume se pierd înainte de a ajunge pe masă.

Bingöl estimează că aceste cifre ar putea fi chiar de două ori mai mari. El a adăugat că raportul complet, cu toate datele, va ajunge la Erdoğan în următoarele două luni.

Redacția  TRM

Redacția TRM

Autor

Citește mai mult